main logo
3261

Portul Giurgiulești, la vânzare: România oferă 90 de milioane de dolari

Portul Constanța, prin Compania Națională Administrația Porturilor Maritime (APM), controlată majoritar de statul român, a depus o ofertă angajantă în valoare de circa 62 de milioane de dolari pentru achiziția operatorului Portului Internațional Liber Giurgiulești – ICS Danube Logistics, companie deținută în totalitate de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Portul Giurgiulești, la vânzare: România oferă 90 de milioane de dolariImagine simbol

Pe lângă suma propusă pentru cumpărarea companiei, APM s-a angajat să investească cel puțin 28 milioane de dolari în dezvoltarea Portului Giurgiulești. În total, valoarea potențială a tranzacției se ridică la aproximativ 90 de milioane de dolari, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului de la Chișinău a aprobat investiția din punctul de vedere al securității naționale, însă până în prezent nu a fost semnat niciun contract și nicio sumă nu a fost achitată. Negocierile între părți sunt în desfășurare, iar plata ar putea avea loc cel mai devreme la 31 decembrie 2025, dacă oferta va fi acceptată definitiv.

Oferta a fost contestată în instanță de Fondul Proprietatea, acționar minoritar al APM, care deține 20% din acțiuni. FP a cerut anularea hotărârii AGA din 19 iunie care a aprobat participarea la licitație, invocând lipsa unei evaluări realiste a riscurilor și o posibilă supraevaluare a companiei oferite spre vânzare de către BERD.

Potrivit documentelor din dosar, FP susține că:

  • Valoarea de 62 milioane dolari este bazată pe un scenariu optimist furnizat de conducerea ICS Danube Logistics;
  • Planul de afaceri prevede o creștere de 80% a volumelor procesate până în 2030, în special a cerealelor, în ciuda unui declin recent;
  • Se mizează pe o marjă EBITDA de peste 60%, semnificativ peste nivelurile din prezent;
  • Există riscuri juridice, de mediu și de regim fiscal, inclusiv faptul că în 2030 expiră statutul de zonă liberă al portului.

FP mai susține că finanțarea prin majorare de capital social ar putea constitui un ajutor de stat ilegal, iar achiziția riscă să diminueze profiturile și dividendele companiei.

APM a răspuns că toate riscurile au fost luate în calcul și codificate în oferta angajantă sub formă de ajustări de preț și condiții prealabile.

Astfel, în cazul în care nu sunt îndeplinite anumite cerințe, o parte din suma convenită va fi reținută (holdback) până la soluționarea acestora. Compania mai precizează că tranzacția face parte dintr-un plan mai larg de investiții strategice în infrastructura duală (civilă și militară), în contextul programului european ReArm Europe.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, acționarul unic al ICS Danube Logistics, nu a făcut public prețul minim solicitat pentru port.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării