main logo
1299

Platon nu mai este acuzat în dosarul fraudei bancare. Ce va urma

Procuratura a renunțat la acuzațiile în adresa lui Veaceslav Platon în dosarul privind frauda bancară, care a fost re-examinat de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Platon nu mai este acuzat în dosarul fraudei bancare. Ce va urma

Potrivit Procuraturii, acesta este rezultatul rejudecării cauzei penale în ordine de revizuire, în care Veaceslav Platon a fost condamnat pe 20 aprilie 2017 pentru comiterea infracțiunilor prevăzute de articolul 190 alineatul (5) din Cod penal și articolul 243 alineat (3) litera (b) din Codul penal, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Cine a furat banii de la Banca de Economii

„În rezultatul cercetării tuturor probelor noi, coroborate cu probele administrate în cadrul urmăririi penale, pe motiv că fapta incriminată nu a fost comisă de către Veaceslav Platon, procurorii au ajuns la concluzia de renunțare la învinuirea adusă acestuia”, se arată în comunicatul Procuraturii.

Totodată, acuzatorul a solicitat restituirea dosarului penal pentru reluarea urmăririi penale, în vederea identificării făptuitorului infracțiunilor.

„Este o decizie logică. Toate probele demonstrează că banii au fost furați de Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc. Noi am prezentat încă în anii 2016-2017 probe în acest sens, dar care nu au fost acceptate de procurori şi instanţe”, spune Ion Crețu, avocatul lui Platon.

Potrivit lui Creţu, dosarul a fost falsificat în totalitate, fapt demonstrat de probe, inclusiv unele prezentate acum chiar de procurori.

Maia Sandu: O decizie dubioasă care scandalizează toată societatea

Noutatea a fost urmată de reacția președintei Maia Sandu, care susţine că „gruparea lui Platon reprezintă un pericol pentru securitatea statului”.

„Este extrem de îngrijorător cât de repede procuratura a renunțat la învinuiri în raport cu această grupare. Vom analiza ordonanța procurorului, pentru a vedea legalitatea și temeinicia care au stat la baza acestei decizii dubioase, care scandalizează toată societatea.

Într-un stat de drept, este de datoria procuraturii și a sistemului judecătoresc să lupte cu grupările criminale. Îndemn insistent procuratura să-și analizeze bine deciziile sub aspectul legalității și interesului național”, a comentat Maia Sandu.

Amintim că, în iulie 2016, Platon a fost reținut la Kiev, Ucraina, la câteva ore după ce Procuratura Anticorupție l-a anunțat în căutare internațională, fiind învinuit de implicare în „Furtul miliardului”.

Ulterior, a fost extrădat în condiții suspecte la Chișinău și, după un proces cu ușile închise, a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani, în dosarul privind fraudarea Băncii de Economii.

Activele lui Platon

Tot atunci s-a dispus încasarea din contul lui Platon, în folosul BEM, a circa 870 de milioane de lei.

Astfel, au fost sechestrate, cu scopul de a fi ulterior vândute: 63,89% din acţiunile Moldindconbank, 83,12% din acţiunile Asito, 87,27% din acţiunile Alliance Insurance Group, 100% din acţiunile companiilor de brokeraj Broking-VM și Asito-Broker, precum și terenuri și clădiri, dar și bani din conturile companiilor deținute fie direct, fie prin interpuși.

O parte din active au fost vândute şi revândute, în special fiind vorba de cota de la Moldindconbank, care iniţial a ajuns în proprietatea statului şi apoi a fost vândută grupului Doverie din Bulgaria.

Acum acestea ar urma sau să fie restituite fostului proprietar, sau să fie achitat costul real al lor.

Avocatul Ion Creţu zice că este, deocamdată, prematur de vorbit la acest subiect.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării