main logo
794

Platforma de Sprijin pentru Moldova: Câți bani și de la cine i-am primit

45 de țări și instituții internaționale s-au reunit luni la Paris în cea de-a treia conferință a Platformei de Sprijin pentru Moldova.

Platforma de Sprijin pentru Moldova: Câți bani și de la cine i-am primitFoto: ipn.md

Evenimentul consacrat colectării de fonduri pentru acoperirea costurilor de energie de către Guvernul de la Chișinău a avut loc la inițiativa Franței, Germaniei și României, transmite Știri.md cu referire la IPN.

În contextul conferinței, Franța a anunțat investiții în valoare de 85 de milioane de euro în sectorul energetic al țării noastre. Emmanuel Macron i-a chemat pe colegii săi europeni să participe „la acest sprijin pentru Moldova. Trebuie să fim coerenți, iar aceasta e o datorie morală pentru Europa. Pentru toți cei care cred în Europa și în valorile noastre, să știți că situația economică din Moldova e folosită de ruși, de partizanii lor pentru a destabiliza situația”, a relevat Macron.

La rândul său, Maia Sandu a declarat că Republica Moldova se pregătește „pentru o iarnă deosebit de dificilă. Luna trecută, rachete rusești au traversat spațiul nostru aerian și au căzut pe teritoriul nostru, punând în pericol Republica Moldova. Ne confruntăm de asemenea cu anumite grupuri susținute de Federația Rusă, ne confruntăm cu un război hibrid care are ca scop să ne îndepărteze de reformele noastre economice și de drumul nostru european”.

Ministrul de Externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a promis ajutor financiar Moldovei în valoare de 32,3 milioane de euro pentru a combate efectele războiului Rusiei în Ucraina, iar colega sa, ministra Dezvoltării Economice, Svenja Schulze, a spus că pe lângă aceasta Berlinul va oferi 28,7 milioane de euro pentru consolidarea eficienței energetice a clădirilor din Moldova.

Recent, Germania a donat Republicii Moldova 40 de milioane, iar Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare a oferit un împrumut de 300 de milioane de euro în contextul impasului de gaze al Republicii Moldova. Pe 10 noiembrie, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat la Chișinău că UE va oferi Republicii Moldova un pachet adițional de ajutoare, în valoare de 250 de milioane de euro, pentru cumpărarea de gaze și compensarea costurilor ridicate la energie pentru populație.

Alături de UE, Statele Unite au oferit un sprijin adițional de 50 de milioane de dolari pentru consolidarea securității energetice a Moldovei, inclusiv pentru achiziții de curent electric.

Cât privește ajutorul românesc, potrivit ministrului de Externe de la București, România a oferit Moldovei un grant în valoare de 10 milioane de euro, sub formă de asistență bugetară directă, „în conformitate cu angajamentul asumat în cadrul Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova”. De asemenea, statul român pregătește livrarea a 130.000 de metri cubi de lemne de foc la preț preferențial, pentru a ajuta Chișinăul să acopere deficitul cauzat de reducerea volumului de gaz livrat de Federația Rusă. Pe lângă aceasta, în prezent, România acoperă aproximativ 90% din necesarul energetic al Moldovei.

Președinta Maia Sandu le-a mulțumit autorităților de la București pentru sprijinul acordat Moldovei și a numit România „vecinul nostru bun și care ne oferă sprijin puternic”.

IPN notează că evenimentul de la Paris este al treilea în decursul ultimelor luni, primele având loc la Berlin, în luna martie, și la București, în iulie. În urma celor două conferințe, donatorii au promis peste 1,2 de miliarde de euro.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării