main logo
732

Peste 80 de femei au aflat despre sursele de finanțare pentru afaceri

Peste 80 de femei antreprenoare din mai multe regiuni ale Republicii Moldova au participat la atelierul practic „Surse de finanțare pentru afaceri conduse de femei”, organizat în cadrul programului SheLeads.

Peste 80 de femei au aflat despre sursele de finanțare pentru afaceriFoto: Un women

În prezent, doar aproximativ 33% dintre afacerile din Moldova sunt create și gestionate integral de femei. Printre barierele întâmpinate pe parcursul acestei activități sunt accesul limitat la finanțare, normele sociale profund înrădăcinate și povara muncii de îngrijire neremunerate. Astfel, femeile petrec de două ori mai mult timp decât bărbații pentru activitățile casnice și de îngrijire, iar acest factor continuă să împiedice progresul, transmite Știri.md.

Acum, prin intermediul acestui program peste 80 de antreprenoare sunt mai informate despre sursele de finanțare pentru afaceri.

Printre participantele la eveniment a fost și Ana Bradu, una dintre beneficiarele programului SheLeads. Aceasta este fondatoarea Green Pack Moldova care oferă alternative sustenabile pentru ambalare, cumpărături și compostarea deșeurilor organice acasă.

„A fost un eveniment util pentru mine prin faptul că a abordat multilateral tema surselor de finanțare - granturi, credite, instruiri, angajări prin sistemul dual. Cred că fiecare participantă, indiferent de dimensiunea afacerii, a avut posibilitatea să identifice cel puțin o oportunitate de finanțare. Eu am aflat aici despre soluții adaptate sectorului meu, ceea ce îmi oferă un impuls pentru a continua să dezvolt afacerea”, a spus Ana Bradu.

La rândul său, Mate Csicsai, șeful secției politice a Delegației UE în Republica Moldova a subliniat, în deschiderea evenimentului, importanța reducerii decalajelor de gen în accesul femeilor la antreprenoriat pentru prosperitatea Moldovei și parcursul său european.

„Când vorbim despre emanciparea economică a femeilor, atât Moldova, cât și țările din Uniunea Europeană se confruntă cu provocări similare. Totuși, în Moldova persistă bariere specifice care necesită intervenții țintite. Deși ponderea femeilor antreprenoare este comparabilă cu cea din UE – aproximativ o treime – femeile din Moldova continuă să întâmpine dificultăți mai mari în accesarea creditelor și a serviciilor de sprijin pentru afaceri. Cu mai multe femei în afaceri și în poziții de conducere, Moldova are oportunitatea de a valorifica un potențial economic și inovator mai ridicat, și de a construi un viitor mai sigur, mai pașnic și mai rezilient pentru toți,” a menționat Mate Csicsa, șeful secției politice a Delegației UE în Republica Moldova.

Prin programul SheLeads, UN Women Moldova, cu sprijinul financiar al UE, în cadrul proiectului EVOLVE4GE oferă instrumente practice, ghidare de specialitate și sprijin adaptat pentru a ajuta femeile să ia decizii strategice informate atunci când aplică pentru finanțare.

„UN Women Moldova depune eforturi continue ca să asigure că mai multe femei au încrederea și capacitatea necesare pentru a accesa resursele financiare de care au nevoie pentru a-și extinde și dezvolta afacerile. Investind în antreprenoarele din Moldova, nu doar că reducem decalajele de gen, ci și valorificăm un potențial economic care aduce beneficii întregii comunități,” a menționat Ivona Paunovich-Bishevac, manageră proiect EVOLVE4GE, UN Women Moldova.

Atelierul a constituit o platformă interactivă ce a adus împreună reprezentanți și reprezentante din șapte organizații naționale și internaționale, oferind soluții și strategii clare pentru susținerea afacerilor gestionate de femei.

Participantele au aflat despre:

  • finanțările disponibile prin programele gestionate de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului;
  • investițiile în afacerile inovatoare în sectoarele Agri și TIC prin proiectul OPTIM, susținut de Guvernul Elveției și implementat de organizația elvețiană Helvetas;
  • posibilitățile de dezvoltare a antreprenoriatul social, oferite de Fundația Est-Europeană (FEE);
  • sursele alternative de susținere financiară prin programele GIZ Moldova;
  • granturile și tipurile de creditări acordate de către Unitatea Consolidată de Implementarea Programelor IFAD (UCIP IFAD) cu sprijinul Fondului Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă (IFAD)
  • soluțiile digitale dezvoltate de către Asociația pentru Dezvoltarea Comunicațiilor Electronice și Tehnologiilor Inovaționale (ACETI)
  • serviciile prestate de banca maib

Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de networking, în cadrul căreia participantele au avut oportunitatea să-și dezvolte rețele profesionale, să facă schimb de idei și experiențe și să inițieze noi colaborări strategice.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării