main logo
3724

Peste 32.000 de tone de zahăr rămân în depozitele a două companii

Peste 32.000 de tone de zahăr din sfecla de zahăr din recolta 2023 rămân în depozitele a două companii producătoare de zahăr din Republica Moldova.

Peste 32.000 de tone de zahăr rămân în depozitele a două companiiImagine simbol

Despre aceasta se menţionează în ediţia de ieri a revistei economice "Logos-Press", transmite Știri.md cu referire la infotag.md.

Potrivit publicaţiei, în acest an, producătorii moldoveni de zahăr vor putea produce circa 25.000-30.000 de tone de zahăr, ceea ce permite să se vorbească despre o resursă comercializabilă de circa 60.000 tone de zahăr.

"Conform estimărilor experţilor, în ultimii opt-zece ani, cererea anuală de zahăr a Moldovei a fost de circa 75.000-80.000 tone. În anul de comercializare 2024, potrivit companiilor producătoare de zahăr din Moldova, capacitatea pieţei moldoveneşti va fi redusă la 65.000-70.000 tone. Probabil, aceasta va fi umplută în detrimentul zahărului autohton cu aproximativ 85-90%", scrie publicaţia, menţionând că, având în vedere seceta şi scăderea recoltei de sfeclă de zahăr, acest lucru nu este rău din punctul de vedere al asigurării unui nivel critic suficient de securitate alimentară.

Publicaţia spune că posibilul import de zahăr în cuantumul cotei preferenţiale disponibile pentru importul acestuia în 2025 din Uniunea Europeană în cantitate de 14,5 mii tone.

"Putem prognoza importuri de zahăr din Ucraina, unde producţia sa în 2024, în ciuda secetei, va depăşi nevoile pieţei interne. (...) Resursa de export a zahărului ucrainean în următorul an de comercializare poate ajunge la 350.000-500.000 de tone", scrie ziarul, considerând că o parte semnificativă a zahărului ucrainean va merge către ţările europene, inclusiv Moldova.

Până acum, o companie producătoare de zahăr a fost principalul importator de zahăr în Moldova. "Având posibilităţi financiare, aceasta a fost prima în coada solicitanţilor de a importa zahăr din UE (cota favorabilă a UE este aleasă pe principiul "primul venit, primul servit"). 

Prin urmare, atât zahărul moldovenesc, cât şi cel importat erau adesea comercializate de aceiaşi jucători din ţară", notează publicaţia, care atrage atenţia asupra faptului că acum echilibrul s-a schimbat, pe piaţa moldovenească a apărut un comerciant care este capabil să provoace o nouă rundă de concurenţă.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării