Percheziții la AIPA și FNFM: Scheme de otkaturi cu subvențiile fermierilor
Centrul Național Anticorupție și procurorii anticorupție au început dimineața cu percheziții la Agenția pentru Intervenție și Plăți în Agricultură (AIPA) și la Federația Națională a Fermierilor din Moldova (FNFM).
Potrivit informației, acțiunile sunt întreprinse în contextul organizării unei scheme de corupție din care fac parte funcționari de rang înalt din cadrul AIPA și FNFM, dar și mai mulți agenți economici care își desfășoară activitatea în domeniul agricol, transmite Știri.md.
Procurorii în aceste clipe fac percheziții la sediile AIPA și FNFM, la domiciliile unor șefi de subdiviziuni ai instituțiilor, dar și la un șir de companii cu sediile în mai multe localități din centrul, sudul și nordul țării.
”Faptele ilicite, de care sunt suspectați funcționarii AIPA și complicii lor, se referă la fraudarea procesului de acordare a subvențiilor în agricultură, prin favorizarea unor companii, cu care s-ar afla în conflict de interese, precum și pretinderea unor otkaturi de 10 la sută din fondurile acordate altor agenți economici.
Potrivit probelor acumulate, subvențiile, acordate în mod netransparent și cu abateri grave de la legislația în vigoare, proveneau din fondurile de asistență financiară ale partenerilor externi, inclusiv de la Banca Mondială, dar și din bugetul de stat.
Perioada examinată de procurori și anchetatorii CNA este 2019-2021, iar fondurile atrase de AIPA pentru acordarea de subvenții, în acest interval, depășește 100 de milioane de lei – bani veniți doar din asistența externă.
Toate acțiunile sunt autorizate de instanța de judecată”, se arată în comunicatul CNA.
Reieșind din cele menționate, astăzi au fost efectuate acţiuni de urmărire penală la birourile şi domiciliile șefului adjunct al Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, şefului Direcției autorizare plăți şi șefului Direcției administrare și aprobarea proiectelor, dar şi la biroul directorului executiv al Federației Naționale a Fermierilor din Moldova. Totodată, sediile a 17 întreprinderi, care au beneficiat de subvenţii, au fost supuse percheziţiilor. Este vorba despre întrepinderi şi gospodării ţărăneşti cu sediile la Chişinău, Râşcani, Donduşeni, Anenii-Noi, Străşeni, Comrat, Floreşti, Nisporeni, Teleneşti şi Orhei.
Ofiţerii CNA şi procurorii au ridicat probe relevante pentru cauză, între care: suporturi electronice de stocare a datelor informatice, documente, înscrisuri, corespondență, înscrieri de ciornă, dosare de subvenționare, precum şi mijloace bănești.