main logo
1782

Pensiile din Transnistria, mai mici decât nivelul mediu în R. Moldova

Autorităţile separatiste de la Tiraspol anunţă că de la 1 februarie 2023 vor majora cu 5% pensiile şi alte indemnizaţii sociale. Doar plățile lunare pentru întreţinerea copiilor vor creşte cu 10%.

Pensiile din Transnistria, mai mici decât nivelul mediu în R. Moldova

Astfel că pensiile vor creşte de aproape trei ori mai puţin decât a fost în 2022, nivelul oficial al inflaţiei în regiunea transnistreană - de 13,2%, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

A fost circa 1.445 de ruble, va ajunge la 1.519 aşa-zise ruble transnistrene

Potrivit administraţiei aşa-zisului fond de stat pentru asigurări sociale din autoproclamata rmn, sursa de finanţare a acestor creşteri vor fi soldurile financiare de la sfârșitul anului 2022.

Alevtina Bereza, directorul aşa-zisului fond de stat pentru asigurări sociale din autoproclamata rmn, a declarat că sursele identificate vor permite majorarea nivelului pensiei sociale, fără vechime de muncă, la 363 de aşa-zise ruble transnistrene (circa 400 de lei moldoveneşti), iar mărimea medie a pensiei va ajunge la 1.519 aşa-zise ruble transnistrene (+ 75 de ruble). 

De aproape două ori mai mică decât pensia medie în Republica Moldova

La "cursul de schimb" al leului moldovenesc aplicat în regiune de aproximativ 0,9 ruble transnistrene, mărimea pensiei medii va ajunge la circa 1.685 de lei pe lună, ceea ce este de aproape două ori mai puţin decât nivelul de la 1 ianuarie 2023 a pensiei medii în Republica Moldova.

Însă, de la 1 aprilie 2023, pensiile în Republica Moldova ar urma să fie majorate cu circa 14% şi, respectiv, mărimea pensiei medii poate va ajunge la 3.600 de lei pe lună. Aceasta în timp ce rata inflaţiei a fost de peste 30% în 2022.

Aici trebuie să menţionăm că în regiunea transnistreană tarifele la utilităţi precum energia electrică, energia termică, gaze naturale sau servicii de alimentare cu apă sunt de câteva ori mai mici decât pe teritoriul Republicii Moldova de pe malul drept al Nistrului.

Acestea tarife mici sunt menţinute graţie faptului că Moscova subvenţionează regiunea prin intermediul gazelor naturale. Astfel regiunea nu achită deja de aproape două decenii pentru livrările de gaze de la Gazprom, valoarea estimată a datoriilor trecând deja de opt miliarde de dolari.

Pe baza metanului livrat de Gazprom, Centrala termoelectrică Moldovenească de la Cuciurgan (Moldgres) produce energie electrică, care apoi este comercializată furnizorilor din Republica Moldova de pe malul drept al Nistrului.

În prezent este vorba de un volum de circa 230 de milioane kWh pe lună. O parte din banii încasaţi ajung într-un fond special la Tiraspol, care este şi una din sursele de bază pentru a finanţa pensiile şi salariile în regiune, dar şi de menţinere a unor tarife mici la utilităţi.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării