main logo
1339

Parlicov: Tarifele la gaze și energie electrică ar putea fi reduse înainte de alegeri

Fostul ministru moldovean al Energiei, Victor Parlicov, consideră că tarifele la gaz şi electricitate ar putea fi reduse înainte de viitoarele alegeri parlamentare din septembrie.

Parlicov: Tarifele la gaze ar putea fi reduse înainte de alegeriImagine simbol

După cum relatează Infotag, el a făcut această declaraţie în cadrul emisiunii „Noua Săptămână cu Anatolie Golea” de la postul TV8, transmite Știri.md.

Potrivit lui, nu există niciun motiv pentru a reduce tarifele acum, în ciuda faptului că tariful actual la energia electrică pentru consumatori este puţin mai mare decât costul energiei electrice achiziţionate pe piaţă.

„În plus, avem suficientă „energie verde” acum, care este generată din surse alternative. Dar situaţia se va schimba în vară. Odată cu instalarea caniculei, vom avea o criză de energie electrică în orele serii. Acest lucru se datorează consumului ridicat de electricitate al aparatelor de aer condiţionat. În timpul zilei nu este o problemă, deoarece va exista suficientă energie de la soare. Dar seara, când nu există soare, dar aparatele de aer condiţionat continuă să funcţioneze, va exista o lipsă de energie electrică. Şi nu va fi de unde să o cumpere, chiar şi la preţuri mari, deoarece toată lumea va avea o lipsă”, a spus fostul ministru al Energiei.

Potrivit acestuia, în această situaţie vor rămâne doar două opţiuni: oprirea unor consumatori sau încercarea de a negocia cu Tiraspolul reluarea livrărilor de la CERS Moldova.

„Dar, evident, malul stâng nu va fi de acord ca staţia să funcţioneze doar câteva ore seara şi dimineaţa. Iar o reluare propriu-zisă a activităţii de producere a energiei pentru malul drept ar putea fi foarte costisitoare, având în vedere preţurile de pe piaţă pentru gaze şi factorul de eficienţă al centralei învechite”, a declarat Parlicov.

Parlicov şi-a exprimat nedumerirea că Guvernul nu a pus în aplicare decizia Comisiei Naţionale pentru Situaţii de Urgenţă din 16 ianuarie, care prevedea instalarea a zece centrale electrice mici şi a uneia mari cu turbină cu gaz, cu sprijinul Uniunii Europene.

„Deja în timpul verii, aceste zece centrale ar fi putut funcţiona şi ar fi putut asigura aproximativ 20 la sută din consumul mediu zilnic de energie electrică. De ce nu s-a făcut acest lucru - nu înţeleg. Nu exclud că autorităţile vor să ne aducă treptat în punctul în care nu mai există altă ieşire decât reluarea achiziţiilor de energie electrică de la CRES-ul moldovenesc. Este o decizie greşită, dar nu am altă explicaţie pentru aceste acţiuni”, a spus Parlicov.

Parlicov nu a exclus faptul că există „interese ascunse” în această situaţie, la fel ca în schema actuală cu livrările de gaze către Transnistria.

„Deşi au promis să ne spună cum este furnizat gazul în stânga Nistrului, ei nu dezvăluie nimic. Nu ştim ce fel de gaz este, cine plăteşte pentru el, ce interese sunt în spate. Este clar că Moldova participă la acest lucru, dar nu este clar cum sunt protejate interesele statului. Industria funcţionează acolo, deoarece trei milioane de metri cubi de gaz pe zi îi sunt suficienţi. Dar nimeni nu introduce taxe suplimentare, aşa cum a promis premierul, şi nu există transparenţă pentru cetăţeni”, a conchis Parlicov.

Vorbind despre achiziţiile de gaze, el a spus că este deja necesar să se înceapă să se cumpere pentru toamnă, deoarece în acest an nu se aşteaptă o reducere a preţurilor în perioada de vară.

„Este necesar să cumpărăm treptat, pentru a nu depinde de fluctuaţiile de pe piaţă. Preţurile nu sunt mari acum, dar nici nu sunt mici. Cel mai probabil, ele vor rămâne aproximativ la acest nivel datorită cererii. În primăvara anului 2024, stocurile din Europa erau pline în proporţie de 55% după perioada de iarnă, în timp ce acum sunt la 33%. Acest lucru înseamnă că cererea de gaze va rămâne”, a menţionat expertul.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării