main logo
1770

Parlicov, despre gazele naturale: Am cumpărat mult, urmează să împărțim stocurile

Victor Parlicov din capul noului Minister al Energiei, nu este membru PAS, dar s-a arătat în primul rând mulțumit pentru încrederea acordată. Și în al doilea rând la fel de mulțumit este și de moștenirea lăsată de Andrei Spînu.

Parlicov, despre gaz: Am cumpărat mult, urmează să împărțim stocurile

Potrivit acestuia, în noile circumstanțe, după ce moldovenii au spart toate oalele în capul fostului ministru privind tarifele la gaz și electricitate, îi este ușor să dezvolte acest sector. Mai multe declarații a făcut la emisiunea „Территория свободы”, ediția de joi, 9 martie curent, transmite Știri.md cu referire la realitatea.md.

„Jumătate de an în urmă, Republica Moldova a intrat absolut nepregătită pentru o criză energetică – nu avea nici stocuri de gaze și nici alternative. Energocom, compania care azi lucrează cu piețe internaționale, cumpără din diferite puncte și din diferite surse”, a declarat ministrul, având în vedere că în afară suntem văzuți ca o istorie de succes, pentru că s-a reușit utilizarea tuturor posibilităților și aducerea la un alt nivel privind securitatea energetică.

În opinia sa, pe lângă faptul că tariful la gaz a bătut buzunarele moldovenilor, a fost și o problemă de comunicare. „Acum, când negativul s-a absorbit, îmi este mai ușor să aduc vești bune”.

În această ordine de idei, a fost întrebat când moldovenii vor vedea mișcorarea tarifelor la gaz.

„Nu doar noi ne confruntăm cu asemenea probleme. Frica are ochi mari, de aceea Europa, gândindu-se că iarna va fi grea și la dependența de Gazprom, a cumpărat mult. Acum prețurile scad, după efectul panicii din toamnă și în urma iernii calde, inclusiv a crizei imobiliare din China. Și noi am cumpărat mult, respectiv urmează să analizăm și să împărțim stocurile în două”, a declarat Victor Parlicov, explicând că o parte din stocuri va fi cu siguranță pentru asigurarea securității energetice în continuare.

Potrivit oficialului, se va examina oportunitate de a mai cumpăra gaz la tarifuri mici. Anterior, s-a mai enunțat despre o potențială idee de a crea „un cocktail”. În același timp, a ezitat să facă vreo promisiune, pentru că de tarife se ocupă ANRE.

„E principial. ANRE se ocupă de asta. Dacă Agenția va spune ceva și eu voi găsi de cuviință să comentez, atunci voi comenta”, a punctat Victor Parlicov.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării