main logo
729

Parlamentul European: Acordarea a 100 de milioane de euro Moldovei, suspendată

Deputații Parlamentului European au adoptat astăzi rezoluția care prevede suspendarea asistenței macrofinanciare pentru Republica Moldova, din cauza nerespectării precondițiilor politice stipulate în acordul dintre UE și Republica Moldova.

Oficial: Acordarea a 100 de milioane de euro Moldovei, suspendată

Șefa diplomației europene, Federica Mogherini, a declarat că suspendarea asistenței este cauzată de invalidarea alegerilor de la Chișinău, transmite Ştiri.md cu referire la Agora.

„Modul în care au fost tratate alegerile din Chișinău nu sunt un semn bun pentru alegerile parlamentare care vor avea loc la sfârșitul anului (…) Am decis să oprim deocamdată acordarea următoarei tranșe din asistența macrofinanciară. Această tranșă depinde de respectarea precondițiilor politice: statul de drept, alegeri libere (…) După invalidarea alegerilor de la Chișinău precondițiile politice nu sunt îndeplinite”, a spus  Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini. 

„Sistemul de justiție din Moldova a încălcat voința populară exprimată prin vot, interpretând abuziv legea electorală (…) Sistemul de justiție a făcut pur și simplu jocuri politice. Andrei Năstase a făcut ceea ce face fiecare dintre noi în ziua alegerilor: invităm cetățenii să-și exercite dreptul de a vota (…) Acest lucru nu face parte din noțiunea „agitație electorală” la care se referă legislația moldoveană. (…) Justiția a apelat la interpretări absurde cu un singur scop, să anuleze voința populară”, a declarat deputata ALDE din Parlamentul European, Renate Weber. 

Amintim că imediat după ce instanțele de judecată moldovenești au pronunțat decizii de anulare a alegerilor locale din Chișinău, autoritățile europene au criticat hotărârile, calificându-le drept netransparente.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării