Opinie: R. Moldova – victima colaterală a disputelor comerciale ale SUA
Specialiștii Expert-Group consideră că decizia SUA de a impune R. Moldova un tarif de 31% pentru produsele moldovenești este o decizie care are potențialul de a afecta negativ exporturile, într-un moment în care economia națională se află tehnic în recesiune.

În cadrul unei note informative, experții au explicat cum s-a ajuns la acest tarif de 31% pentru produsele moldovenești, transmite Știri.md.
„Conform administrației SUA, metodologia care a stat la baza stabilirii noilor tarife vamale se bazează pe „principiul reciprocității comerciale” și ia în considerare barierele tarifare, netarifare și manipulările valutare. În esență, SUA pretinde că a analizat regimul tarifar aplicat produselor americane de către fiecare stat partener și a stabilit tarifele respective, ulterior aplicând o reducere de 50% din tariful calculat. Prin urmare, tariful reciproc calculat pentru Republica Moldova este de 61%, iar după aplicarea discount-ului ajungând la cifra de 31%. Totuși, în mediul public există suspiciuni că la baza stabilirii tarifelor a stat de fapt doar deficitul comercial de bunuri înregistrat de către SUA cu alte țări”, au explicat reprezentanții Expert-Group.
Experții au atras atenția și asupra criticilor și speculațiilor care au apărut în spațiul public după anunțarea acestor măsuri. Potrivit lor, aceste schimbări economice mizează pe reducerea deficitului comercial al SUA cu alte țări, iar cele mai multe discuții sau axat anume pe datele statistice care caracterizează intensitatea relațiilor comerciale.
„Anume datele statistice cu privire la import/export de bunuri au generat un șir de speculații și interpretări eronate vizavi de corectitudinea acestora în luarea decizie de tarifare de către SUA. Or, după cum poate fi văzut mai jos, la prima vedere există o discrepanță majoră între datele statistice comerciale raportate de fiecare din țări. Astfel, exporturile moldovenești pe piața SUA având o valoare de 90 milioane dolari, iar de cealaltă parte importurile SUA din Republica Moldova fiind de 142 milioane dolari, în anul 2024. În mod similar, importurile Republicii Moldova din SUA însumând 135 milioane dolari, în timp ce exporturile SUA spre piața moldovenească fiind esențial mai mici, cifrându-se la 54 milioane dolari în anul 2024”, au precizat specialiștii.
Cu toate acestea, experții sunt de părere că datele statistice prezentate sunt corecte și raportate de către ambele țări în strictă conformitate cu Metodologia ONU. Mai mult, aceștia susțin că astfel de asimetrii în comerțul internațional de mărfuri sunt frecvente în condițiile unei globalizări a economiei, însă necesită a fi tratate ca atare.
„Deși pot exista mai multe motive care pot influența apariția asimetriilor date, în cazul relației RM-SUA cel mai mare impact îl are specificul raportării datelor statistice, unde importurile se raportează după „țara de origine”, iar exporturile după „țara ultimei destinații cunoscute” (ceea ce nu este echivalent cu destinația finală). Așadar, din punct de vedere al evaluării impactului unor măsuri tarifare asupra comerțului, este indicat de analizat importurile țărilor, întrucât măsurile de politică comercială se aplică anume față de țara de origine a mărfurilor și nu țara de expediție.
Pornind de la particularitățile statisticii comerciale, am suprapus importurile/exporturile ambelor țări. Astfel, diferențele sunt substanțiale în cazul unor importuri în Republica Moldova din SUA care însă nu figurează în statistica ultimei. Acest fapt se datorează optimizărilor logistice, unde importurile sunt efectuate prin hub-uri regionale (ex. UE) și apoi livrate inclusiv în Republica Moldova (originea mărfurilor rămâne SUA)”, se arată în nota informativă elaborată de reprezentanții Expert-Group.
Pentru mai multe detalii accesați nota analitică integrală aici.
Amintim că Statele Unite ale Americii a anunțat la 2 aprilie impunerea unor tarife vamale bazate pe „reciprocitate” asupra importurilor din 57 de țări și blocuri economice. Printre acestea se regăsește și Republica Moldova, căreia i-au fost impuse taxe de 31%.
Citește și: Tarifele vamale impuse de Trump: Ce exportă R. Moldova în SUA
Citește și: Taxele impuse de administraţia Trump îngrijorează exportatorii moldoveni