main logo
448

Opinie: BNM va menţine status quo-ul privind indicatorii politicii monetare

Comitetul executiv al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) la şedinţa sa ordinară din 12 mai va menţine status quo-ul privind principalii indicatori ai politicii sale monetare. Aceasta este opinia principalilor jucători de pe piaţa financiară, cu care corespondentul Infotag a discutat joi, 8 mai.

Opinie: BNM menţine status quo-ul privind indicatorii politicii monetareImagine simbol

„Deşi autoritatea de reglementare se arată ferm convinsă că inflaţia se află pe o pantă descendentă lentă, care va fi durabilă până la sfârşitul acestui an, ea nu va decide pe 12 mai să reducă rata cheie sau să reducă rezervele obligatorii pentru băncile comerciale”, a declarat un interlocutor bancar, transmite Știri.md cu referire la infotag.md.

Acesta consideră că BNM crede cu greu că 12 mai este momentul potrivit pentru a începe următoarea fază de relaxare a politicii monetare, menită să reducă costul banilor pe piaţă şi să scadă indicele preţurilor de consum pentru a atinge obiectivul BNM - rata inflaţiei de 5% plus sau minus 1,5%.

„Sincer să fiu, nici situaţia economică internă din Republica Moldova, nici situaţia geopolitică din regiune, nici, mai ales, tot ceea ce asistăm pe piaţa financiară din România vecină”, a declarat un broker al unei bănci.

Potrivit acestuia, mulţi investitori din România, în special străini, au reacţionat brusc încă doar la posibilul rezultat al alegerilor prezidenţiale, începând să se debaraseze în volume mari de titluri ale statului român.

„Investitorii nu înţeleg intenţiile lui Călin Georgescu în politicile sale economice propuse pentru statul român. La urma urmei, viziunile şi propunerile sale pot fi atribuite cu siguranţă Evului Mediu”, a remarcat un alt interlocutor, adăugând că această reacţie a investitorilor a urmat posibilei alegeri a lui Giorghe Simion.

Participanţii profesionişti de pe piaţă preconizează în mare parte că BNM va lăsa neschimbaţi principalii indicatori ai politicii sale monetare la 12 mai.

Întrebaţi despre probabilitatea ca autoritatea de reglementare să majoreze rata cheie de la 6,5%, interlocutorii au fost unanimi în a spune că acest lucru ar însemna că autoritatea de reglementare „a greşit relaxând politica monetară în grabă pentru a o face mai relaxată şi mai atractivă...”.

Ca unul dintre argumentele pentru BNM de a menţine status quo-ul actual pe piaţă, interlocutorii au citat lichiditatea suficientă a pieţei.

„Ultima licitaţie de titluri de stat plasată de Ministerul Finanţelor pe 6 mai a demonstrat clar doi factori. Primul este că există suficienţi bani pe piaţă, ceea ce a fost evident din hârtiile anuale, a căror cerere din partea investitorilor a depăşit oferta emitentului cu 1 miliard de lei. Al doilea este creşterea încetată a randamentului Băncii Centrale, care chiar a scăzut uşor pentru titlurile la 182 şi 364 de zile”, spun participanţii la piaţă.

Ca principală concluzie cu privire la viitoarele decizii ale autorităţii de reglementare, interlocutorii au numit confirmarea de către BNM a prognozei sale privind rata inflaţiei, care va scădea treptat până la sfârşitul anului 2025 şi pe parcursul întregului an următor 2026.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării