main logo
2005

Oficial: Guvernul a solicitat de la UE reluarea importului de metale

Uzina Metalurgică din Râbnița rămâne fără metal, această întreprindere fiind printre cei mai mari contribuabili ai bugetului din care există regiunea separatistă.

Oficial: Guvernul a solicitat de la UE reluarea importului de metaleColaj: zonadesecuritate.md

Lipsa metalelor este din cauză că Uniunea Europeană nu mai exportă deșeuri de metale în Moldova, transmite Știri.md cu referire la zonadesecuritate.md.

În acest context am aflat că Tiraspolul a pus în nenumărate rânduri presiune pe Chișinău ca cei din urmă să ceară reluarea importului de deșeuri metale în țară.

Astăzi, prim-ministra Natalia Gavrilița ne-a confirmat că Guvernul Republicii Moldova a solicitat deja Comisiei Europene să permită aducerea în Republica Moldova a deșeurilor uzate, asumându-și că vor fi respectate toate cerințele impuse de UE, printre care capacitatea necesară pentru a le gestiona în mod durabil și realizarea unui audit independent al întreprinderii la care vor merge deșeurile.

Cert este că, autoritățile constituționale nu au avut acces niciodată la întreprinderea din Râbnița ca să cunoască ce se întâmplă acolo.

Gavrilița a motivat decizia de a solicita de la UE reluarea importului de metal prin faptul că ar fi în interesul național protejarea pieței.

„Într-adevăr, am acționat conform interesului național, care prevede protejarea pieței Republicii Moldova și crearea de oportunități în Republica Moldova. Dvs. cunoașteți că avem investitori care sunt gata să investească în domeniul prelucrării metalelor în dreapta Nistrului, mai mult ca atât, deci aceste importuri au cerința ca să corespundă legislației naționale care prevede autorizație de mediu și alte instrumente care sunt la dispoziția Guvernului Republicii Moldova, nu putem vorbi doar despre interesele care există pe partea stângă a Nistrului.

Dacă vom avea acces și vom verifica, vom putea lua decizii în privința unor autorizări sau documente care țin de autoritățile constituționale. Dacă nu, atunci nu.”

În Republica Moldova la moment nu mai există pe piață o întreprindere care să aibă nevoie de metal uzat decât Uzina de la Râbnița. Abia peste un an se preconizează că, compania OmniSteel va construi o mini oțelărie în satul Pănășești, subzona 8 (ZEL Bălți), cu o capacitate de producție anuală de 100-150.000 de tone de oțel beton.

Compania a anunțat anterior că va cumpăra materii prime de la agenții economici locali, în valoare de 40 de milioane de dolari pe an. Reprezentanții OmniSteel SRL au desemnat deja proiectantul și furnizorul de echipamente din Republica Moldova.

„Această solicitare vine în contradicție cu interesele economice ale agenților economici de bună-credință”

Am discutat cu unul din acționarii OmniSteel SRL, Valentin Eșanu, care ne-a declarat că această solicitare nu ar avea legătură cu interesele economice ale agenților economici de bună-credință, dar și ale bugetului național care va avea de suferit pierderi.

Antreprenorul susține că „la momentul de față exclusiv pe teritoriul Republicii Moldova (controlat de autoritățile Constituționale) anual sunt colectate peste 360.000 de tone de deșeuri de metale feroase, iar capacitatea maximă de producere planificată a Uzinei Metalurgice OmniSteel este de circa 100.000 de tone sau circa 30% din potențialul de colectare din Republica Moldova.”

Mai mult decât atât, Eșanu susține că OmniSteel ar fi informat mai mulți deputați din Parlamentul Republicii Moldova despre faptul că viitoarea întreprindere nu ar avea nevoie de metal de peste hotare.

„Pledăm pentru o activitate de bună-credință a tuturor actorilor de pe piață și așteptăm de la autoritățile statului să asigure o piață concurențială pentru toți agenții economici”, ne-a declarat Eșanu.

Ținem să menționăm că Uzina Metalurgică din Râbnița importa până în noiembrie de pe piața UE circa 70% și doar 30% local.

În luna septembrie, din România – stat UE, uzina a adus 42 de mii de tone, iar în octombrie – 44 de mii de tone de fier uzat, cantități ce îi permit în prezent să funcționeze, având încă stocuri.

Ce condiții trebuie să asigure Guvernul pentru reluarea importului

În cadrul Regulamentului revizuit privind transferurile de deșeuri, Comisia Europeană a stabilit că „exporturile de deșeuri către țări care nu sunt membre ale OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, Moldova nu este parte) vor fi restricționate; acestea vor fi autorizate numai dacă țările terțe doresc să primească anumite deșeuri și dispun de capacitatea necesară pentru a le gestiona în mod durabil.

Transferurile de deșeuri către țările care sunt membre ale OCDE vor fi monitorizate și pot fi suspendate dacă generează probleme grave de mediu în țara de destinație.

Conform propunerii, toate întreprinderile din UE care exportă deșeuri în afara UE ar trebui să se asigure că instalațiile care primesc deșeurile lor fac obiectul unui audit independent care să demonstreze că gestionează deșeurile într-un mod care nu dăunează mediului”, se arată în regulament.

Astfel, doar dacă Republica Moldova va demonstra că respectă normele UE de mediu în această privință, Uzina va putea importa și exporta metal, ceea ce ar însemna continuarea finanțării regimului de la Tiraspol.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării