main logo
1200

Oficial: Câte conexiuni de internet mobil sunt prin 4G în R. Moldova

În trimestrul II curent, numărul total al utilizatorilor care au accesat Internetul mobil prin reţele 4G a crescut, comparativ cu sfârşitul anului 2020, cu circa 181,8 mii (+11%) şi a alcătuit peste 1,8 mil., având o pondere de peste 70% din totalul utilizatorilor serviciilor de Internet mobil în bandă largă.

Oficial: Câte conexiuni de internet mobil sunt prin 4G în R. MoldovaFoto: favor.com.ua

Potrivit agenţiei Infotag cu referire la datele Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), numărul total al utilizatorilor de Internet mobil în bandă largă s-a majorat, în perioada de raport, cu 153,4 mii (+6,5%) şi a însumat peste 2,5 mil., în timp ce numărul utilizatorilor de Internet mobil dedicat a scăzut cu circa 19 mii (-9,8%) şi au totalizat 175,5 mii, transmite Știri.md.

Urmare a acestei evoluţii, rata de penetrare a serviciilor de acces la Internet mobil în bandă largă, raportată la 100 de locuitori, a sporit cu 7,4 p.p. şi a ajuns la 97,2%.

Datele prezentate ANRCETI de către furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii mobile (Orange Moldova, Moldcell şi Moldtelecom - Unite) arată că volumul total al traficului de Internet mobil s-a majorat, comparativ cu perioada similară a anului trecut, cu 35,3% şi a totalizat 48 mil. 

GB, traficul generat de utilizatorii de Internet mobil prin smartphone a crescut cu 71,2% şi a însumat circa 32 mil. GB, iar traficul generat de cei care au utilizat accesul dedicat la Internet mobil a scăzut cu 4,6% şi a totalizat peste 16 mil. GB.

Un utilizator care a accesat Internetul mobil de pe smartphone a generat în medie un trafic lunar (AUPU) de 4,7 GB, iar un utilizator care a folosit accesul dedicat la Internet mobil - un AUPU de 29,9 GB.

Potrivit aceloraşi date, volumul total al veniturilor obţinute de furnizori din vânzarea serviciilor de Internet mobil a crescut, comparativ cu perioada similară a anului trecut, cu 9,7% şi a alcătuit 314,5 mil. lei, iar veniturile realizate din vânzarea serviciilor de Internet mobil dedicat au scăzut cu 13,1% şi au alcătuit 50,3 mil. lei.

Urmare a acestei evoluţii, venitul mediu lunar per utilizator (ARPU) de Internet mobil de pe smartphone s-a majorat cu 0,7% şi a alcătuit 38,7 lei, iar ARPU de Internet mobil dedicat a crescut cu 5,7% şi a alcătuit 93,6 lei.

La sfârşitul perioadei de raportare, furnizorii de servicii de acces la Internet mobil deţineau, în funcţie de venituri, următoarele cote de piaţă: Orange Moldova - 60%, Moldcell - 33% şi Moldtelecom - 7 %.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării