Oficial: Câte conexiuni de internet mobil sunt prin 4G în R. Moldova
În trimestrul II curent, numărul total al utilizatorilor care au accesat Internetul mobil prin reţele 4G a crescut, comparativ cu sfârşitul anului 2020, cu circa 181,8 mii (+11%) şi a alcătuit peste 1,8 mil., având o pondere de peste 70% din totalul utilizatorilor serviciilor de Internet mobil în bandă largă.
Potrivit agenţiei Infotag cu referire la datele Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), numărul total al utilizatorilor de Internet mobil în bandă largă s-a majorat, în perioada de raport, cu 153,4 mii (+6,5%) şi a însumat peste 2,5 mil., în timp ce numărul utilizatorilor de Internet mobil dedicat a scăzut cu circa 19 mii (-9,8%) şi au totalizat 175,5 mii, transmite Știri.md.
Urmare a acestei evoluţii, rata de penetrare a serviciilor de acces la Internet mobil în bandă largă, raportată la 100 de locuitori, a sporit cu 7,4 p.p. şi a ajuns la 97,2%.
Datele prezentate ANRCETI de către furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii mobile (Orange Moldova, Moldcell şi Moldtelecom - Unite) arată că volumul total al traficului de Internet mobil s-a majorat, comparativ cu perioada similară a anului trecut, cu 35,3% şi a totalizat 48 mil.
GB, traficul generat de utilizatorii de Internet mobil prin smartphone a crescut cu 71,2% şi a însumat circa 32 mil. GB, iar traficul generat de cei care au utilizat accesul dedicat la Internet mobil a scăzut cu 4,6% şi a totalizat peste 16 mil. GB.
Un utilizator care a accesat Internetul mobil de pe smartphone a generat în medie un trafic lunar (AUPU) de 4,7 GB, iar un utilizator care a folosit accesul dedicat la Internet mobil - un AUPU de 29,9 GB.
Potrivit aceloraşi date, volumul total al veniturilor obţinute de furnizori din vânzarea serviciilor de Internet mobil a crescut, comparativ cu perioada similară a anului trecut, cu 9,7% şi a alcătuit 314,5 mil. lei, iar veniturile realizate din vânzarea serviciilor de Internet mobil dedicat au scăzut cu 13,1% şi au alcătuit 50,3 mil. lei.
Urmare a acestei evoluţii, venitul mediu lunar per utilizator (ARPU) de Internet mobil de pe smartphone s-a majorat cu 0,7% şi a alcătuit 38,7 lei, iar ARPU de Internet mobil dedicat a crescut cu 5,7% şi a alcătuit 93,6 lei.
La sfârşitul perioadei de raportare, furnizorii de servicii de acces la Internet mobil deţineau, în funcţie de venituri, următoarele cote de piaţă: Orange Moldova - 60%, Moldcell - 33% şi Moldtelecom - 7 %.