main logo
723

O prevedere din legislație a blocat startul unui proiect de milioane

Două credite a câte 80 milioane de euro fiecare și alte două în valoare totală de 61 milioane euro nu puteau fi accesate de întreprinderea de stat Moldelectrica, de aproape doi ani de la semnarea Acordurilor de finanțare.

O prevedere din legislație a blocat startul unui proiect de milioaneFoto: mold-street.com

E vorba de linii de creditare în valoare de peste 220 milioane euro, inclusiv câte 80 milioane euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană pentru Investiții (BEI) și 61 milioane de euro de la Asociația Internațională pentru Dezvoltare (AID), semnate încă în anul 2017, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Proiect pentru securitatea energetică a țării

Banii sunt destinați pentru construcția unor noi linii de interconexiune cu România, conectarea la sistemul ENTSO-E și consolidarea rețelei interne de transport al energiei electrice.

Acordurile de finanţare au fost ratificate de Parlament în anii 2018-2019, doar că banii nu puteau fi accesaţi de beneficiarul final întreprinderea Moldelectrica, respectiv un proiect de investiţii de circa 220 milioane de euro bătea pasul pe loc.

De vină sunt câteva prevederi din legislaţia moldovenească, care nu permiteau accesarea banilor.

Astfel potrivit legislației în vigoare, Ministerul Finanțelor este unicul organ împuternicit cu administrarea mijloacelor financiare obținute din împrumuturile de stat externe care pot fi recreditate pentru realizarea proiectelor și a programelor de dezvoltare.

La încheierea Contractelor de împrumut Ministerul Finanțelor a solicitat întreprinderii de stat Moldelectrica să garanteze rambursarea împrumutului prin semnarea și a unor contracte de gaj.

Semnarea acordurilor de recreditare dintre Ministerul Finanțelor și Moldelectrica reprezintă o precondiție pentru intrarea în vigoare a acordurilor de finanțare. Ea trebuia îndeplinită până pe 24 martie 2020, adică aproape 3 luni în urmă.

De ce Moldelectrica nu are ce pune gaj

Doar că Moldelectrica nu are active pentru a le pune gaj. Or, potrivit legislației, liniile electrice de tensiune înaltă (de la 35 kV și mai mare) și terenurile pe care sunt amplasați pilonii acestor linii, substațiile electrice, precum și alte obiective de infrastructură și terenurile aferente acestora, care nu aparțin unităților administrativ-teritoriale sau persoanelor juridice de drept privat, "sunt bunuri de domeniul public al statului, respectiv aceste bunuri pot fi transmise întreprinderilor de stat doar în gestiune economică".

Soluția propusă de Ministerul Economiei și Infrastructurii acceptată de Guvern și apoi de Parlament, abia pe 11 iunie, este că prin derogare de la prevederile art.29 alin.(4) din Legea cu privire la datoria sectorului public, garanțiile de stat și recreditarea de stat, Legislativul scutește Moldelectrica de obligația garantării rambursării împrumuturilor recreditate de către Ministerul Finanțelor în vederea realizării proiectului de interconectare a rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România - Faza I.

Menționăm că încă Guvernul Filip promitea că startul lucrărilor pentru construcția liniilor de interconexiune va fi dat în 2019, dar după cum evoluează lucrurile e puțin probabil ca aceasta să se întâmple în 2020. Or, nici caietul de sarcini pentru proiect nu este gata.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării