O parte din cei 100 de milioane de euro va fi investită în proiecte culturale
O parte din grantul de 100 de milioane de euro oferit Republicii Moldova de către Guvernul României va fi investită în proiecte culturale.

Chiar dacă în ultimii ani s-au făcut paşi importanţi pentru dezvoltarea infrastructurii obiectivelor de patrimoniu, mai rămân destule care au nevoie de resuscitare urgentă, transmite Știri.md cu referire la Tvr Moldova.
LILIA ŢURCANU, reporter TVR MOLDOVA: „Teatrul Naţional Mihai Eminescu este un bastion al culturii nu doar din Republica Moldova, dar din întreg spaţiul românesc. Anul trecut, instituţia a marcat un secol de la fondare, iar lucrări de modernizare a instituţiei sunt mai mult decât necesare”.
Despre lucrări de construcţie şi reabilitare a edificiului din inima Chişinăului se tot vorbeşte de mai mulţi ani. Au fost făcuţi chiar primii paşi - s-a întocmit o schiţă de proiect, s-a făcut o expertiză tehnică şi au fost emise avizele necesare. Însă, din lipsă de fonduri, toate au rămas doar pe hârtie chiar dacă unele lucrări erau urgente.
PETRU HADÂRCĂ, director la Teatrul Naţional Mihai Eminescu: „Blocul acesta care este adiacent, i-am făcut expertiza tehnică a blocului şi în caz de un cutremur el cade la pământ”.
Lucrări de reabilitare sunt necesare şi în sala mare de spectacole, care nu are nici măcar sistem de încălzire.
PETRU HADÂRCĂ, director la Teatrul Naţional Mihai Eminescu: „Dacă găsiţi un calorifer în sală, nu ştiu cât vă dau. Nu există niciun calorifer, asta după reparaţia din 88.
S-a mai intervenit sporadic din loc în loc. Cheltuielile mari şi bugetul mic al instituţiei îi copleşesc pe manageri.
GHENADIE GÂLCĂ, director adjunct la Teatrul Mihai Eminescu: „În momentul în care intră spectatorii în sala Studio sunt întâmpinaţi de un perete care este într-o stare deplorabilă. Plus la aceasta, avem şi aici o zonă destul de periculoasă pentru toţi cei care trec pe aici. Ne aflăm la cupolă, este spaţiul de deasupra sălii mari a Teatrului Naţional. Dacă observaţi sus, iarăşi, este într-o stare mai puţin satisfăcătoare”.
O parte din grantul oferit de către Guvernul României ar putea ajunge şi la Sala cu Orgă. În urmă cu 7 ani, instituţia a mai beneficiat de un grant, de un milion de euro, oferit tot de România, şi cu acești bani a fost renovat exteriorul clădirii. Din 2018 însă, proiectul a îngheţat din lipsă de fonduri.
LARISA ZUBCO, director la Sala cu Orgă: „Din păcate s-a făcut pauza aceasta de patru ani, de la finalizarea primei etape. Trebuia imediat să demarăm şi etapa doi, care înseamnă reabilitarea sălii de concert şi a holului principal unde ne aflăm acum, şi etapa trei, confecţionarea tuturor sculpturilor care au fost pe acoperişul sediului.”
Dacă va avea banii necesari, administraţia îşi propune sa extindă şi scena cu 2 metri, să cumpere instrumente muzicale şi să reabiliteze orga. Cultura din Republica Moldova este un domeniu prioritar pentru actuala guvernare, aşa că investiţiile vor fi ca o gură de oxigen.
România a contribuit substanţial la reconstrucţia şi repararea multor edificii culturale din Republica Moldova. Un exemplu este Muzeul Naţional de Artă din Chişinău. Monumentul de arhitectură a fost reabilitat acum câţiva ani, graţie sprijinului financiar în valoare de 1 milion de euro acordat Republicii Moldova. Şi Teatrul din Cahul este construit din temelie, datorită unui grant de 800 de mii de euro oferit de România.