main logo
25376

O nouă reformă a pensiei: Ce se va schimba de la 1 ianuarie 2022

Un proiect de lege elaborat de deputații PAS și Guvern prevede acordarea dreptului la pensie pentru carieră lungă, revenirea la vârsta de pensionare și schimbarea formulei de indexare a pensiilor.

O nouă reformă a pensiei: Ce se va schimba de la 1 ianuarie 2022Foto: primul.md

"Proiectul revizuiește modificările neconstituționale promovate în decembrie 2020 și oferă mai multe noutăți bune pentru cetățeni", susţine deputatul PAS Dan Perciun, preşedintele comisiei protecție socială, sănătate și familie din Parlament, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

Astfel, cei care au un stagiu de cotizare mai mare decât stagiul standard se vor putea pensiona la orice vârstă. Pentru bărbați va fi nevoie de un stagiu mai mare cu 5 ani decât cel standard, pentru doamne cu 3 ani. Asta înseamnă că bărbații, la 1 ianuarie 2022, se vor putea pensiona anticipat dacă au 39 de ani stagiu contributiv, iar doamnele 35,6 ani. În cazul doamnelor stagiul necesar va crește gradual până la 37 de ani în 2024, a explicat parlamentarul.

Potrivit lui se modifică şi formula de indexare şi se va ține cont nu doar de creșterea prețurilor, dar și de creșterea economică reală.

"Pensiile se vor indexa o dată pe an, în aprilie, cu inflația pe anul precedent, dar totodată se vor majora cu o sumă fixă pentru toți în funcție de creșterea economică. Am optat pentru o sumă fixă calculată ca 50% din creșterea economică reală multiplicată cu pensia medie pentru a aduce o mai mare echitate în sistem, reducând din decalajul dintre cele mai mari și cele mai mici pensii", a precizat Perciun.

Proiectul anulează totodată prevederile din 2020 și revine la graficul de majorare a vârstei de pensionare. La 1 ianuarie 2022 vârsta standard de pensionare pentru bărbați râmâne a fi de 63 de ani, pentru femei va fi 59 ani şi şase luni la 1 ianuarie și 60 de ani la 1 iulie 2022. Vârsta va crește gradual pentru doamne până la 63 de ani în 2028.

"Prin acest proiect de lege ne-am propus atât să oferim celor cu o carieră lungă dreptul la pensie, cât și să menținem sustenabilitatea fondului de asigurări sociale. Ori revizuirea vârstei de pensionare ne-ar fi costat 1,5 miliarde de lei în 2022 și mai mult de 6 miliarde în următorii 4 ani", a explicat parlamentarul.

El a susţinut că avem un raport salariați/pensionari în scădere: 1,38 salariați reveneau fiecărui pensionar în 2014, iar în 2021 doar 1,2. Totodată se estimează că în următorii 20 de ani ponderea persoanelor cu o vârstă mai mare de 60 de ani va depăși 32,3% din populaţia ţării, iar a celor cu vârsta mai mare de 65 de ani - 24,4%.

Partidul Socialiștilor a calificat drept „genocid social” modificările din legislaţia privind sistemul public de pensii propuse de partidul de guvernământ.

„Proiectul de lege al deputaților PAS, care prevede majorarea vârstei de pensionare până la 63 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați, este unul antisocial, antipopular, îndreptat spre împovărarea suplimentară a cetățenilor țării noastre și care va înrăutăți situația oamenilor din Moldova”, se arată într-un comunicat de presă al PSRM.

Socialiștii au criticat de asemenea eliminarea indexării periodice, de două ori pe an, a pensiilor, mai ales în condițiile unei inflații în creștere, susţinând că aceasta se face "pentru a economisi din contul pensionarilor 1,5 miliarde de lei".

De notat că sistemul actual de pensii al Republicii Moldova este nesustenabil şi în fiecare an Guvernul alocă din bugetul de stat miliarde de lei, pentru a acoperi deficitul Bugetului Asigurărilor Sociale.

Altfel spus majorarea vârstei de pensionare este un lucru inevitabil în următorii ani, indiferent de cine se va afla la guvernare.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării