main logo
5253

O nouă problemă în țară: Capacitatea redusă a gazoductului transbalcanic

Republica Moldova a solicitat creșterea capacității în flux invers de-a lungul conductei transbalcanice pentru a facilita importurile regionale mai mari de gaze pe fondul riscurilor de reducere a livrărilor, scrie ICIS.

O nouă problemă în țară: Capacitatea redusă a gazoductului transbalcanic

Secretarul de stat în Ministerul Energiei, Constantin Borosan, a declarat că Moldova este pregătită să găsească o soluție pentru creșterea compresiei pe traseu din motive de securitate a aprovizionării, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Potrivit lui, capacitatea în flux invers la punctul de interconectare transfrontalieră Grebenyky cu Ucraina ar trebui să crească de la cel puțin 4,5 milioane de metri cubi (mcm)/zi de capacitate întreruptibilă până la capacitatea sa tehnică de aproximativ 10 milioane de metri cubi/zi.

Cu toate acestea, pentru a facilita creșterea, operatorii de sisteme de transport din amonte precum Bulgartransgaz ar trebui să crească presiunea la granița cu România prin punerea în exploatare a stației de compresoare Kardam.

Prin urmare, Republica Moldova a propus două soluţii. Prima ar fi ca operatorii de sisteme de transport al gazelor din țările de tranzit, Bulgaria, România, Moldova și Ucraina, să împartă costurile creşterii presiunii în conducta transbalcanică.

În acelaşi timp, oficialii moldoveni susţin că pentru funcționarea stației de comprimare din Bulgaria, care va permite creșterea capacității de transport al gazelor la punctul Grebenyky, vor fi necesari 6.300 MWh de metan în calitate de combustibil.

Dacă doar Moldova va plăti pentru gazul respectiv, atunci singura companie care va putea folosi capacitatea sporită va fi traderul de stat din Republica Moldova Energocom, a recunoscut Borosan.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării