main logo
1617

O livadă de la Telenești, ruptă din viitor pe fundalul celor din Moldova

Și-au transformat pasiunea pentru agricultură într-o afacere de succes. Cinci moldoveni și-au unit forțele și au format o asociație, au obținut un grant de la Banca Mondială, iar cu banii primiți și-au modernizat livada.

O livadă de la Telenești, ruptă din viitor pe fundalul celor din Moldova

Au cumpărat un frigider și instalații performante de sortare a merelor. Plantația, care este acum în floare, e punctul de atracție al albinelor, transmite Știri.md cu referire la protv.md.

Pe o suprafață de 60 de hectare, în apropiere de Ordășei, Telenești, se întinde o livadă super intensivă de mere și cireșe. Dotată cu echipament modern, aceasta pare ruptă din viitor, pe fundalul livezilor obișnuite din țara noastră.

Vitalie Obrijanu, administrator: „Un grup de investitori care practic s-a unit fizic și organizațional. Au creat în 2015 un grup de producători în scopul de a îmbunătăți infrastructura postrecoltare”.

Livada este dotată cu sistem de irigare și protecție antigrindină.

Vitalie Obrijanu, administrator: „Aceasta permite să nu depindem de servicii hidrometeo, rachete. Este o țeavă de irigare, la fiecare copac ajunge câte o picătură de apă, volumul necesar pentru creștere, indiferent de condițiile meteo”.

Apa este pompată din râul Răut și depozitată într-un bazin special amenajat. Irigarea se dirijează prin intermediul unei aplicații, care analizează umiditatea solului, nivelul de precipitații sau viteza vântului.

Vitalie Obrijanu, administrator: „Permite în funcție de necesitățile solului să primească atâta apă cât e nevoie, inclusiv îngrășăminte. La un clic distanță, totul poate fi monitorizat în timp real. Te avertizează dacă ai pericol de îmbolnăvire sau dăunători”.

Spune că ideea de a crea o asociație de agricultori a venit spontan, dar a tras după ea o serie de beneficii. 

Vitalie Obrijanu, administrator: „Dacă toți producătorii ar găsi un compromis și ar merge pe aceeași formulă, ar fi mult mai ușor. Când sunt consolidate forțele devii o putere în negocierea cu cumpărătorul”.

Astfel în 2016 asociația, în cadrul Proiectului Agricultura Competitivă, a primit bani de la Banca Mondială, pentru construcția unui depozit frigorific.

Vitalie Obrijanu, administrator: „Acest grant se oferă unui grup de producători, sunt minimum cinci membri care au un domeniu de activitate similar. Cu ajutorul proiectului MAC-P, am avut un suport în valoare de 350 de mii de dolari. A reprezentat cam 40% din investiția eligibilă din 2018”.

În fiecare din cele 22 de camere frigorifice încap peste 180 de tone de fructe. Încăperile permit ca atmosfera să fie controlată, în așa mod se păstrează calitatea și gustul inițial. Astfel, merele moldovenești au ajuns intacte chiar și până în Golful Persic.

Vitalie Obrijanu, administrator: „Se măsoară umiditatea, temperatura, se mențin cele două și se menține nivelul de oxigen și CO2, merele respiră”.

Înainte de a ajunge la păstrare, merele, însă, trec printr-un proces de sortare.

Vitalie Obrijanu, administrator: „Merele sunt aduse în containere mari, sunt descărcate în apă, mărul plutește și îl aduce la acest utilaj care îi măsoară dimensiunea. Există posibilitatea să fie măsurată și defectele, astfel pe ultima sută de metri persoana îl pune în ladă”.

Spune că livada aduce o roadă de 2-3 ori mai mare decât în una clasică, iar în jur de 90% din producția de mere este exportată în Sud. Crede că și ceilalți agricultori îi pot urma exemplul, trebuie doar să aibă o bună planificare.

Vitalie Obrijanu, administrator: „Sunt producători buni, dar ar trebui să înțeleagă în acest proces, nu doar cultivi mărul, trebuie să știi ce faci mai departe. Nu te lași în voia cumpărătorului”.

În acest an, asociația își extinde terenul de livadă, iar în curând va cultiva și legume.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării