O întreprindere din Chișinău solicită majorarea alocațiilor bugetare
Regia transport electric din Chișinău (RTEC), unul din cei mai mari agenți economici de transport public de călători din Republica Moldova, solicită majorarea cu peste 100 de milioane de lei a alocațiilor din bugetul municipal pentru anul 2025.

Potrivit unei cereri depuse de administrația RTEC, încă în ianuarie 2025, la Consiliul Municipal Chișinău (CMC), dar care abia acum a ajuns pe agenda aleșilor locali, majorarea tarifelor la energia electrică operată de ANRE la începutul anului „va afecta considerabil situația financiară a întreprinderii, ce va genera creșterea cheltuitelor anuale la acest capitol cu circa 96,2 milioane lei”, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.
La aceasta se adaugă o creștere cu 4,7 milioane de lei a cheltuielilor, ca urmare a majorării tarifelor la energia termică.
În consecință, doar ca urmare a creșterii tarifelor la energia electrică și termică, se estimează că cheltuielile RTEC vor crește cu peste 100 de milioane de lei în 2025.
RTEC susține că este unul din cei mai mari agenți economici de transport public de călători din Republica Moldova, care anual transportă cu troleibuzele circa 182,5 milioane de călători, iar zilnic – 500.000 de persoane.
Totodată, administrația întreprinderii îndeamnă să fie luat în considerație și faptul că „transportul electric este transport social, iar din totalul de călători transportați circa 35% beneficiază de gratuități depline în transportul public și 41% beneficiază de călătorie în bază de diferite tipuri de abonamente cu gratuități parțiale”.
La creșterea costurilor pentru energie se adaugă și majorarea cheltuielilor pentru plata salariilor. Or, de la 1 ianuarie 2025 salariul minim garantat a fost stabilit de Guvern la la nivel de 5.500 de lei pe lună – cu 10% mai mare decât în 2024.
Astfel, RTEC solicită o majorare pentru acest an cu circa 119 milioane de lei (de la 458 de milioane de lei în 2024 – la 576,8 milioane lei în 2025) a alocațiilor din bugetul municipal pentru RTEC „în contextul contractului public de prestări servicii”.
În condițiile în care bugetul pentru anul 2025 nu a fost aprobat, iar alocațiile pentru acest an prevăzute în bugetul provizoriu sunt la nivelul anului 2024, adică cu mult mai mici decât mijloacele financiare necesare pentru activitatea RTEC, Direcția Generală Mobilitate Urbană avertizează autoritățile municipale (primar și CMC) că „apare riscul iminent ca mijloacele financiare necesare pentru activitatea întreprinderii fără perturbări în aceste condiții să fie insuficiente”.