main logo
2999

O dovadă a sprijinului de neclintit al UE pentru economia R. Moldova

Comisia Europeană a propus marţi, 2 mai, reînnoirea şi prelungirea cu un an a suspendării taxelor la import şi a contingentelor (cunoscute sub denumirea de “măsuri comerciale autonome”) aplicabile exporturilor din Republica Moldova către Uniunea Europeană, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

O dovadă a sprijinului de neclintit al UE pentru economia R. Moldova

Potrivit comunicatului de presă, propunerea ar urma să reînnoiască suspendarea actuală a taxelor la import pentru exporturile Republicii Moldova către UE pentru încă un an şi să extindă această suspendare la toate tarifele şi contingentele tarifare rămase pentru importurile din țara noastră, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

O dovadă a sprijinului de neclintit al UE pentru economia Republicii Moldova

"Aceasta reprezintă o dovadă a sprijinului de neclintit al UE pentru economia Republicii Moldova şi contribuie la atenuarea situaţiei dificile cu care se confruntă producătorii şi exportatorii din această ţară din cauza agresiunii militare neprovocate şi nejustificate a Rusiei împotriva Ucrainei", susţine instituţia.

Deşi obiectivul măsurilor comerciale autonome este de a sprijini economia Republicii Moldova, ele răspund posibilelor preocupări din sectorul agricol al UE prin includerea unui mecanism de salvgardare accelerat care poate fi activat, dacă este necesar, pentru a proteja piaţa Uniunii.

Propunerea va fi acum examinată de Parlamentul European şi de Consiliul Uniunii Europene în vederea asigurării unei tranziţii fără probleme de la regimul actual al măsurilor comerciale autonome la noul regim.

Conform unei estimări bazate pe importurile Moldovei de produse în cauză în 2021, ultimul an înainte de introducerea măsurilor comerciale autonome, UE va înregistra o pierdere de venituri din taxe vamale care se va ridica la aproximativ 300.000 de euro pe an. Prin urmare, impactul asupra resurselor proprii ale UE va fi foarte limitat, se menţionează în document.

Efect pozitiv asupra economiei Moldovei

Comisia Europeană mai transmite că, în vigoare de la 25 iulie 2022, măsurile comerciale autonome au avut un efect pozitiv asupra comerţului Moldovei cu UE. Exporturile Republicii Moldova către restul lumii au suferit de pe urma agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, deoarece s-au bazat adesea pe tranzitul pe teritoriul ucrainean şi pe infrastructura ucraineană. În ultimul an, măsurile comerciale autonome au sprijinit eforturile Republicii Moldova de reorientare a exporturilor prin UE.

În ansamblu, exporturile din Republica Moldova către UE au crescut de la 1,8 miliarde de euro în 2021 la 2,6 miliarde de euro în 2022.

Totodată, se menționează că măsurile comerciale autonome extind în mod semnificativ domeniul de aplicare a liberalizării tarifelor în cadrul zonei de liber schimb aprofundate şi cuprinzătoare UE-Moldova prin suspendarea tuturor taxelor şi contingentelor restante. Aceasta înseamnă, în practică, că exporturile a şapte produse agricole din Republica Moldova care fac obiectul unor contingente tarifare vor fi acum complet liberalizate: tomatele, usturoiul, strugurii de masă, merele, cireşele, prunele şi sucul de struguri.

Majoritatea exporturilor din Republica Moldova beneficiază deja de acces scutit de taxe vamale pe piaţa UE în temeiul Acordului de Asociere UE-Moldova, iar cantităţile şi gama de produse vizate de măsurile comerciale autonome sunt mici, se mai menţionează în comunicat.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării