Noi modificări la Codul fiscal. Ce trebuie să știe contribuabilii
Din data de 22 noiembrie au intrat în vigoare noile modificări ale Codului fiscal. Este vorba de taxa pe valoare adăugată (TVA) și procedurile de examinare a cazurilor de încălcare fiscală.
Astfel, potrivit noilor prevederi, mărfurile autohtone, anterior exportate și reintroduse în termen de trei luni de la data exportului în aceeași stare, beneficiază acum de scutire de TVA fără drept de deducere, transmite Știri.md.
În cazul în care suma TVA a fost restituită la export, contribuabilii sunt obligați să declare și să plătească TVA la reintroducerea mărfii.
De asemenea, subiectul impozabil are acum dreptul la deducerea sumei TVA achitate sau care urmează a fi achitată pentru valori materiale și servicii, inclusiv pentru procurări cu bonuri fiscale de până la 2.000 de lei, cu condiția plății prin intermediul cardului de plată de afaceri.
Modificările includ și o creștere a sumei neachitate a obligațiilor fiscale, considerate nerestanță, de la 100 de lei la 500 de lei. În plus, ședințele de examinare a cazurilor de încălcare fiscală pot avea loc online, fără necesitatea întrunirii fizice a participanților, utilizând mijloace electronice de comunicare.
Pentru persoanele fizice, plafonul obligației fiscale aferente contestațiilor examinate în cadrul Consiliului de soluționare a disputelor este redus de la 500.000 la 250.000 de lei pentru agenții economici și de la 250.000 la 125.000 de lei pentru persoanele fizice.
Legea a intrat în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, iar Guvernul are la dispoziție șase luni pentru a aduce actele normative în conformitate și a aproba măsurile necesare pentru implementarea acestor schimbări legislative.