main logo
6973

Ne aşteaptă stagnare şi noi scumpiri? Cum va evolua situaţia economică

Antreprenorii cred că, în primul trimestru al anului 2024, în Moldova se va atesta o relativă stabilitate a activității economice și a numărului de salariați, comunică Biroul Național de Statistică în baza rezultatelor anchetei de conjunctură realizate în trimestrul IV 2023.

Ne aşteaptă stagnare şi noi scumpiri? Cum va evolua situaţia economicăFoto: simbol

În acelaşi timp, managerii estimează o creștere moderată a prețurilor produselor și mărfurilor, în special în construcții, dar şi o scădere moderată a veniturilor din vânzări, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

Dintre toate sectoarele, industria prelucrătoare ar putea fi cel mai grav afectată. Aici, în primul trimestru al acestui an, potrivit estimărilor managerilor, activitatea economică urmând să scadă (sold conjunctural - 8,8%), împreună cu veniturile din vânzări (sold conjunctural - 13,7%). Pe de altă parte se așteaptă o relativă stabilitate a numărului de salariați şi o creștere moderată a prețurilor produselor industriale.

Conform opiniei managerilor, în activitatea de construcții în trimestrul I 2024 va fi o relativă stabilitate a situației economice și a numărului de salariați, dar se poate atesta o scădere moderată a veniturilor din vânzări combinată cu o creștere moderată a prețurilor lucrărilor de construcții (sold conjunctural - +8,3%).

În sectorul comerț cu amănuntul și servicii pentru trimestrul I 2024 se estimează o relativă stabilitate a situației economice, a veniturilor din vânzări, precum și a numărului de salariați, arată rezultatele anchetei de conjunctură realizate de BNS în trimestrul IV 2023.

Datele anchetei relevă că cei mai pesimişti în privinţa evoluţiei veniturilor din vânzări sunt managerii întreprinderilor micro (cu numărul salariaților până la nouă persoane), în timp ce cei ai întreprinderilor mijlocii (cu numărul de la 50 până la 249 de salariați inclusiv) sunt ceva mai optimişti.

Pe de altă parte există un consens în rândul managerilor privind o creştere a preţurilor mai mare de 6%, în primul trimestru al 2024.

Cât despre evoluţia economică şi a numărului de salariaţi, practic toţi managerii estimează că situaţia va fi una stabilă.

Datele anchetei BNS mai arată că, în trimestrul IV 2023, 63% din respondenți s-au confruntat cu limitări în activitatea economică.

Principala cauză de limitare a activității economice este cererea pe piață insuficientă (raportată de 29,9% din respondenți). De asemenea, activitatea întreprinderilor este influențată negativ de lipsa forței de muncă calificate (22,3%), probleme financiare (22,1%) şi consecințele crizei provocate de războiul din Ucraina (14,4%).

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării