main logo
953

Munteanu: Prețul energiei din piețele alternative, un preț al libertății

Președintele Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), Igor Munteanu, consideră că prețul la energia electrică livrată de pe piețele alternative, este un preț al libertății.

Munteanu: Prețul energiei din piețele alternative, un preț al libertățiiFoto: IPN

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Rezoomat de la RliveTV, transmite Știri.md.

"Există un raționament economic de a menține un preț foarte scăzut cu care cumpărăm de la Cuciurgan, dar pe de altă parte este un cerc vicios pentru că noi după asta închidem ochii la toate volumele de gaz care sunt consumate fără a fi plătite. Aceste datorii se adună pe contul cuiva, este Moldovagaz în care noi avem partea noastră de responsabilitate, 34,6% acțiuni. 

Dacă noi jucăm sau dansăm în aceeași piesă, care este scrisă de Gazprom și de Federația Rusă, nu ar trebuie să ne mire că Rusia așteaptă din partea noastră asumarea de responsabilitate și putem noi să folosim foarte multă retorică în Consiliul de Administrație care autorizează cantitățile livrate Transnistriei. Mâinile reprezentanților de la Guvernul Republicii Moldova se ridică în condițiile în care acționarii Gazprom pleacă din sală, deci asta este procedura.

Noi ar trebui să înțelegem că prețul luat de pe piețele alternative, este un preț al libertății, dar trebuie să întărim această libertate. Trebuie să-i facem pe separatiști să-i doară faptul că noi renunțăm la energia ieftină de la Cuciurgan. Cum? Simplu. Nu mai sunt transmise volumele de gaze pentru a fi convertite și ca apoi să ajungă la MMZ sau la fabricile de criptomonede din Tiraspol. Pentru că astea sunt instrumentele prin care se îmbogățesc cleptocrații din Transnistria", a declarat Munteanu.

Menționăm că prețul mediu de achiziție a energiei electrice din România este de 180 de euro pentru un MW/h, adică de trei ori mai mare decât cel achitat anterior Centralei termoelectrice de la Cuciurgan (Moldgres), care nu mai poate livra însă din cauza lipsei gazului rusesc. 

Moldova cumpără 80% din energia necesară din România.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării