Motorina, noua armă a Rusiei. Preţul carburantului continuă să crească
Decizia Rusiei de a interzice exporturile de combustibili pentru o perioadă nedeterminată a provocat o creştere semnificativă a prețului motorinei pe pieţele regionale, în Europa înregistrându-se un salt uriaș de 45 de dolari pe tonă metrică, adică cu circa 5%.

Într-un decret guvernamental semnat de prim-ministrul Mihail Mishustin, Kremlinul a declarat joi, 21 septembrie, că introduce restricții ”provizorii” pentru exporturile de motorină, pentru a stabiliza prețurile combustibililor pe piața internă, transmite Știri.md cu referire la Mold-Street.com.
Rusia este al doilea cel mai mare exportator de motorină
Interdicția, care a intrat în vigoare imediat și se aplică tuturor țărilor, cu excepția a patru foste state sovietice, nu are o dată de încheiere. Țările scutite de interdicție sunt Belarus, Kazahstan, Armenia și Kârgâzstan, toate fiind membre ale Uniunii Economice Eurasiatice controlate de Moscova.
Participanții de pe piață sunt îngrijorați de impactul potențial al interdicției Rusiei, în special într-un moment în care stocurile globale de motorină sunt deja la niveluri scăzute.
Analiștii din domeniul energiei au spus că limbajul vag folosit în anunțul Rusiei a făcut dificilă evaluarea exactă a perioadei în care va rămâne în vigoare interdicția și au avertizat că Moscova ar putea încerca din nou să transforme într-o armă rezervele de combustibil, înaintea unui nou sezon de încălzire de iarnă.
Reprezentanţii Kremlinului susţin că interdicția aplicată exporturilor de combustibil va dura atât timp cât va fi necesar pentru a asigura stabilitatea pieței, Or în ultimele luni în Rusia preţurile la carbiranţi au crescut foarte mult, iar în unele regiuni se atesta un deficit de carburanţi.
„Rusia este al doilea cel mai mare exportator de motorină, doar SUA exportând volume mai mari. Prin urmare, aceasta este o evoluție cheie pe măsură ce ne îndreptăm spre iarnă în emisfera nordică, o perioadă în care, de obicei, vedem o creștere sezonieră a cererii”, a remarcat ING Bank.
„Credem că marjele vor rămâne ridicate în încercarea de a determina rafinăriile să mărească producţia”, a adăugat ING, dar a avertizat, „capacitatea de a crește semnificativ ratele de procesare și de a crește oferta de motorină ar putea fi dificilă”.
Înainte de invazia pe scară largă în Ucraina a Kremlinului, în februarie anul trecut, rafinăriile rusești exportau circa 2,8 milioane de barili pe zi de produse petroliere. Această cifră a scăzut de atunci la aproximativ un milion de barili pe zi, potrivit ING, dar Moscova rămâne încă un jucător important pe piețele globale de energie.
Majorarea costului distilatelor a determinat, de asemenea, creșterea prețurilor petrolului, contracarând presiunea descendentă cauzată de preocupările economice.
În timp ce Fed-ul SUA și-a reiterat politica privind ratele dobânzii „mai mari pentru mai mult timp”, Uniunea Europeană este aproape sigură că va intra în contracție în trimestrul III. Înrăutățirea perspectivelor macroeconomice a menținut prețurile petrolului în mare parte neschimbate în comparație cu o săptămână în urmă, ICE Brent fiind încă în jurul valorii de 94 de dolari pe baril.
Motorina, noua armă energetică a Rusiei?!
Dispariţia de pe piaţă a aproximativ 1 milion de barili pe zi de motorină rusească se va face simțită pe piața globală și nu va face decât să întărească tendinţa din ultimele luni de scumpire a acestui carburant.
Callum Macpherson, director pentru mărfuri la Investec constată existenţa unor asemănări cu întreruperile livrărilor de gaze rusești către Europa, care au început în 2021.
"Au început, de asemenea, ca întreruperi presupuse temporare, în timp ce gazul a fost reținut pentru a umple depozitele interne – știm cu toții ce s-a întâmplat acolo. Ar putea fi o coincidență faptul că această interdicție a fost anunțată a doua zi după ce Rusia a avut o perioadă grea la ONU, sau ar putea fi o extindere a politicii de utilizare a energiei ca armă ca reacție la asta”, a concluzionat Callum Macpherson.
Ce impact ar putea avea interdicția pentru Moldova?
Pe piaţa moldovenească decizia de interdicţie a exporturilor de motorină şi benzină din Rusia nu s-a făcut simţită imediat, iar vineri, 22 septembrie, preţurile plafon stabilite de ANRE la motorină au crescut nesemnificativ - cu 10 bani litrul, până la 24,78 lei.
Totuşi saltul de vineri, cu 5%, a preţului motorinei de la bursele regionale, se va face resimţit săptămâna viitoare şi pe piaţa Republicii Moldova şi ne putem aştepta la creşterea la peste 25 de lei litrul şi chiar se poate ajunge şi la 26 de lei pentru un litru.
Preţuri mai mari de 25 de lei pentru un litru de motorină nu am avut de la începutul lunii februarie 2023, iar mai mari de 26 lei - de la finele lunii noiembrie 2022.
De notat că motorina are o cotă de peste 72% pe piaţa carburanţilor din Moldova, iar cea mai mare parte este importată (88% în primul semestru al 2023) din România, de la rafinăriile Rompetrol şi Lukoil.
Oficial din Rusia au fost importate doar cantităţi minore de 0,7% din total, dar cele circa 5,4% imporuri de motorină din India sunt mai degrabă produse din petrol rusesc.
Pe de altă parte Moldova a devenit din martie 2022 o ţară rexportatoare de motorină în Ucraina.