main logo
9744

Moldovenii trăiesc mai bine sau mai rău? Concluziile unui studiu

Anul 2024 a fost marcat de o ușoară recuperare economică, în ciuda provocărilor cu care s-a confruntat Republica Moldova. Potrivit unui studiu realizat de IDIS Viitorul, veniturile majorității populației au crescut comparativ cu 2020, dar nu fără diferențe semnificative între diverse categorii socio-profesionale.

Moldovenii trăiesc mai bine sau mai rău? Concluziile unui studiuImagine simbol

În timp ce majoritatea cetățenilor au simțit o îmbunătățire a nivelului de trai, bugetarii au înregistrat venituri mai mici, transmite Știri.md cu referire la TV8.md.

„O duc mai bine și am vecini care o duc la fel. Până acum am lucrat, de 20 de ani sunt la pensie, dar continui să muncesc și am o pensie bună. Cine muncește, are”, a declarat un pensionar.

În schimb, alți cetățeni au subliniat că, deși au existat îmbunătățiri, viața rămâne o provocare constantă din cauza prețurilor ridicate și a creșterii costurilor serviciilor publice.

„Este greu, avem prețuri mari la tot și ne așteptăm la noi majorări”, a spuns un alt locuitor.

Studiul realizat de IDIS Viitorul a arătat că salariul mediu lunar în 2024 a ajuns la aproximativ 14.200 de lei, față de 8.980 de lei în 2021, ceea ce reflectă o creștere semnificativă a veniturilor pentru majoritatea populației. Cu toate acestea, salariile bugetarilor au scăzut, iar mulți cetățeni au menționat că, deși se simt mai bine, nu au simțit o schimbare radicală în viața lor.

„Eu personal m-am simțit mai bine anul acesta. Salariile s-au majorat și sunt mulțumită. Acum nu aș pleca peste hotare, cum făceam înainte”, a spus o femeie angajată la stat.

Alți tineri, însă, consideră că nu există oportunități suficiente pentru a progresa în țară fără un credit sau o ipotecă.

De asemenea, studiul evidențiază faptul că în ultimii ani, prețurile au crescut cu peste 65% față de 2020, ceea ce înseamnă că ceea ce costa 100 de lei acum patru ani, astăzi costă 165 de lei. Această inflație se aseamănă cu cea din urmă cu două decenii.

Cu toate acestea, 2024 a adus progrese notabile în anumite sectoare. Construcțiile de locuințe noi au cunoscut o dezvoltare remarcabilă, iar transportul de pasageri, în special cel aerian, a înregistrat un număr record de peste patru milioane de pasageri.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării