Moldovenii iau tot mai multe credite ipotecare. Cum explică Ioniță
Chiar dacă piața imobiliară din Republica Moldova a cunoscut o scădere semnificativă a tranzacțiilor, iar Banca Națională a Moldovei (BNM) a început să înăsprească politica monetară la începutul anului 2025, moldovenii continuă să acceseze masiv credite ipotecare.

Conform unei analize recente realizate de expertul economic Veaceslav Ioniță, în primul trimestru al anului 2025 s-au acordat circa 2.200 de credite ipotecare noi, dublu față de aceeași perioadă a anului trecut și de patru ori mai mult decât în primul trimestru al anului 2023, transmite Știri.md.
În valoare, creditele ipotecare au atins un volum-record de aproape 2,9 miliarde de lei în primele trei luni, ceea ce indică o tendință anuală care ar putea depăși 11 miliarde de lei, un nivel istoric pentru țară.
Deși dobânda ipotecară a crescut ușor, de la 6,9% în ultimul trimestru din 2024 la 7% în primul trimestru din 2025, Veaceslav Ioniță precizează că această majorare nu a afectat dorința populației pentru împrumuturi.
„Valoarea medie a unui credit ipotecar a rămas la un nivel ridicat, de aproape 70.000 de euro, cu 40% mai mult decât media ultimelor patru trimestre. În paralel, piața imobiliară a înregistrat o reducere a numărului de tranzacții, stabilizându-se la aproximativ 23.000 anual, față de 40.000 în perioada 2020-2021. Totuși, ponderea finanțării prin credite ipotecare a atins un maxim istoric, arătând o dependență crescândă a pieței de finanțarea bancară”, spune expertul.
Analiza lui Veaceslav Ioniță atrage atenția asupra unui paradox economic: relaxarea și apoi înăsprirea discretă a politicii monetare nu au redus cererea de credite ipotecare, în condițiile unei piețe imobiliare în scădere.
Expertul recomandă autorităților să monitorizeze atent calitatea creditelor acordate și să promoveze educația financiară și prudența bancară pentru a preveni riscurile economice.