Moldovagaz anunță o mega licitație de sute de milioane euro
Întreprinderea Moldovagaz a iniţiat patru proceduri de licitaţie la Bursa Română de Mărfuri Est (fosta BRM East Energy SRL) pentru achiziţia de gaze naturale.
La licitaţiile care s-a desfăşurat vineri, 19 iulie, Moldovagaz vrea să găsească prin intermediul Bursei furnizori de metan atât pentru luna august, cât şi pentru perioada rece a anului, adică pentru lunile octombrie 2024 – februarie 2025, dar şi pentru lunile martie-aprilie 2025, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.
Volume mari, la preţuri bune
În consecinţă, e vorba de tranzacţionarea unor volume foarte mari – de aproximativ 700 milioane metri cubi de gaze.
Totodată şi condiţiile sunt dure. De exemplu, licitaţia pentru perioada noiembrie 2024 – februarie 2025 prevede o cantitate de 497,2 milioane metri cubi de gaze.
La costul actual de la bursa TTF, ar fi vorba de un preţ de circa 340-350 euro pentru o mie de metri cubi sau circa 370-380 dolari pentru o mie de metri cubi, ceea ce pare un preţ destul de avantajos.
Însă, este vorba de un volum foarte mare care ar putea costa circa 175 milioane euro. Doar garanția de participare la licitație este de 3,5 milioane euro – 2% din valoarea estimată a tranzacției solicitată de BRM EE, platibilă în lei moldoveneşti la cursul Băncii Naţionale a Moldovei din ziua plății.
În plus, se admite o flexibilitate de 20% la cantitatea zilnică și lunară. Adică, la un volum de 160 milioane metri cubi prognozat pentru luna ianuarie, furnizorul ar trebui să fie gata să livreze suplimentar alte peste 30 milioane metri cubi, în cazul unui consum mai mare, sau invers – să vândă altcuiva un volum de 30 milioane metri cubi, pe care eventual Moldovagaz nu le va prelua.
Condiţii greu de îndeplinit
O altă condiţie este experiența anterioară în furnizarea unor cantități de gaze naturale de minimum 118,8 milioane metri cubi, livrate într-o lună calendaristică din perioada de referință 2020-2024, pe piața gazelor naturale a Republicii Moldova și/sau cea internațională, individual sau ca parte a unui grup de companii cu activitate respectivă.
În consecinţă, este puţin probabil ca vreo companie locală, inclusiv Energocom, să participe la licitaţia Moldovagaz.
Nicolai Gaborak, directorul financiar al East Gas Energy Trading (EGET), a declarat pentru mold-street.com că „în aceste condiţii sunt şanse puţine ca o companie moldovenească să participe la licitaţie”.
„Ultima dată când EGET a participat şi a câştigat, licitaţia a fost anulată, iar noi am mers în instanţă (procesul ar urma să aibă loc abia peste câteva luni n.r.). După aceasta Moldovagaz a schimbat condiţiile de participare la licitaţie şi au pus aşa condiţii ca EGET şi alte companii din Moldova, în afară de Energocom, să nu poată participa”, a declarat Nicolai Gaborak.
Vadim Ceban, preşedintele interimar al Moldovagaz, admite că nimeni nu va participa la licitaţia pentru lunile de iarnă, când volumele sunt foarte mari şi spune că starategia de achiziţii a gazelor va fi adaptată treptat la condiţiile pieţei.
„În cazul în care nu are loc licitația pentru iarnă, vom schimba strategia: noiembrie şi decembrie va fi un lot, iar ianuarie-februarie – al doilea lot”, a precizat pentru mold-street.com Vadim Ceban.