main logo
4413

Moldova nu și-a respectat obligația de a livra gaze prin tranzacții Backhaul

Secretariatul Comunității Energetice a inițiat procedura de soluționare a litigiilor împotriva Republicii Moldova pentru lipsa fluxului de gaz invers virtual și a transmis autorităților o scrisoare de deschidere pentru a aborda eșecul de a adopta cadrul legal necesar operatorului de transport și de sistem să ofere efectiv capacitate Backhaul.

Moldova nu-și respectă obligația de a livra gaz prin tranzacții BackhaulFoto: Arhiva mold-street.com

În scrisoarea de deschidere, Secretariatul Comunității Energetice (SCE) concluzionează preliminar că, deși Republica Moldova a transpus prevederea codului de rețea care obligă operatorii de sisteme de transport să ofere capacitate Backhaul, nu a reușit să adopte prevederile necesare pentru vămuirea unor astfel de tranzacții, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Potrivit Codului rețelelor de gaze naturale, Backhaul este tranzacția cu gaze naturale care implică nominalizarea și alocarea livrărilor de gaze naturale în direcția opusă fluxului fizic principal de gaze, ce are loc în anumite puncte de intrare sau ieșire unidirecționale. Serviciul dat este aplicat în toate țările europene la punctele de interconectare.

"În evaluarea preliminară a Secretariatului, prin neadoptarea prevederilor necesare pentru tratarea vamală a fluxurilor de gaze inverse virtuale, Moldova nu și-a respectat obligația de a implementa codul de rețea și, prin urmare, de a respecta obligațiile care îi revin în temeiul Tratatului privind Comunitatea Energetică.

Această etapă procedurală vine după numeroase discuții cu toate părțile interesate implicate care nu au putut atinge conformitatea cu Tratatul privind Comunitatea Energetică. Conformitatea este de cea mai mare importanță pentru securitatea aprovizionării Republicii Moldova", susţine Secretariatul Comunității Energetice.

Potrivit SCE, părților interesate li se poate acorda acces la dosarul cauzei și pot prezenta observații scrise cu privire la această cauză.

Noul Cod al rețelelor de gaze naturale

Menţionăm că la finele anului 2020 au fost adoptate modificări la Codul rețelelor de gaze naturale, care potrivit ANRE asigură transpunerea în legislația națională a normelor UE în domeniu.

La acel moment, autorităţile şi administraţia Moldovagaz susţineau că el va permite Republicii Moldova să îmbunătățească procesul de transportare a gazelor naturale din și în Ucraina începând cu luna ianuarie 2021, inițiind negocierile cu Serviciul Vamal în vederea reversului virtual de gaze.

Or, până la finele anului 2020, Republica Moldova nu putea oferi fluxuri virtuale de gaze de-a lungul conductei transbalcanice deoarece nu exista o legislație națională care să permită acest lucru.

Conform prognozei autorităţilor şi a Moldovagaz, fluxurile virtuale inverse urmau să devină disponibile în Moldova începând cu luna ianuarie 2021, sub rezerva aprobării procedurilor corespunzătoare de către Serviciul Vamal.

"Backhaul-ul va acoperi 50% din capacitatea disponibilă a magistralelor, care va constitui aproximativ opt miliarde de metri cubi pe an. Astfel, Republica Moldova va putea garanta fluxul de 17 milioane de metri cubi pe zi de gaze naturale către și din Ucraina, putând să tranziteze peste trei miliarde de metri cubi anual de-a lungul conductei transbalcanice în 2021 în direcția revers, fiind o creștere de patru ori a volumelor de tranzit în 2020", potrivit Moldovatransgaz.

„Acest lucru înseamnă că serviciile de backhaul sunt necesare nu numai pentru regiune, ci și pentru Moldova”, declara pentru ICIS la finele anului 2020 Vadim Ceban, președintele consiliului de administrație al Moldovagaz.

Moldova - fără tranzit, Moldovatransgaz - fără profit

"Fără această revizuire de redirecționare virtuală a fluxurilor, operatorul sistemelor de transport Moldovatransgaz risca să își diminueze profitul în 2021 cu 44% față de anii precedenți", susţinea operatorul.

Menționăm că prin Republica Moldova trece un coridor major de tranzit al gazelor naturale din Federația Rusă înspre țările balcanice, care funcționa eficient până la începutul anului 2020, iar prin el treceau spre statele din Balcani 18-20 de miliarde de metri cubi de metan pe an.

Ulterior, grupul Gazprom a redirecționat exporturile de pe ruta transbalcanică către noul coridor TurkStream, construit special pentru a ocoli Ucraina. Astfel, în urma redirecționării gazului nominalizat, Republica Moldova a rămas fără tranzit de gaze şi în 2020 volumul tranzitat a fost de doar un miliard de metri cubi de metan.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării