main logo
966

Moldova este acum în special o sursă de materii prime agricole

Cea mai mare parte din recolta de produse agricole din Republica Moldova este exportată și nu este procesată pe loc, susține directorul executiv al Asociației „Agrocereale”, Igor Grigoriev.

Moldova este acum în special o sursă de materii prime agricole

„În consecință noi exportăm în special grâu, porumb, rapiță, semințe de floarea soarelui, adică am ajuns să fim furnizori de materii primă agricolă”, a spus Igor Grigoriev în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

Potrivit lui aceasta are ca efect o dependență foarte mare a prețurilor interne de cele de pe piețele externe. 

Astfel în prezent prețul unei tone de semințe de floarea soarelui este de aproximativ 510 dolari pentru o tonă, sau de aproape 10 lei pentru un kilogram, iar al unei tone de grâu de doar 215 dolari. În opinia lui Grigoriev aceste prețuri sunt dictate mai degrabă de situația de pe piețele externe, decât de realitatea internă.

Un alt factor sunt costurile mari de logistică, care acxum au ajuns la 30-40% și chiar 50% din costul final de export al produselor agricole.

„De exemplu în cazul grîului costurile de transport ajung la 70 de dolari, ceea ce reprezintă circa o treime din preț”, a precizat Grigoriev.

Cât despre recolta din acest an de cereale și oleaginoase, apoi aceasta s-a diminuat abrupt ca urmare a condițiilor meteo, dar și a scumpirii resurselor energetice și a chimicalelor.

„Dacă e să luăm grâul, orzul, în contextul secetei și creșterii prețurilor la fertilizanți, roada a scăzut cu 30%, pe alocuri chiar 50%. Roada de floarea-soarelui a fost compromisă în proporție de 30-40%. Cultura cerealieră cel mai puternic afectată este porumbul. Porumbul a fost afectat în proporție de 80-90%. Sunt agricultori care spun că 100% din câmpurile de porumb au fost compromise. Media la capitolul cereale pe toată republica înregistrează o scădere cu 50% față de anul trecut,.... care a fost un an bogat, cu roadă record”, a spus Igor Grigoriev.

Pe de altă parte el a precizat că, deși roada de porumb din acest an este mult mai mică, față de cea de anul trecut, Republica Moldova este asigurată cu porumb atât pentru necesitățile alimentare, cât și pentru cele furajere.

„Anul trecut am avut o roadă de porumb de 3 milioane de tone. Iar în acest an ar fi cam 700-800 mii de tone de porumb. Asta nu contribuie la o criză alimentară pe linia cerealieră. Chiar și această producție scăzută, oricum acoperă toate necesitățile interne ale Republicii Moldova, atât pe segmentul furajer, cât și pe cel alimentar. În condițiile unei roade mici, cu un război la poartă, cu lanțul logistic dat peste cap, noi reușim să exportăm”, a mai spus directorul executiv al Asociației „Agrocereale”.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării