main logo
1439

Moldova are contracte de achiziție a energiei din România cu 90 euro/MWh

„Singura cale de stabilizare a situației pe piața energetică a Republicii Moldova nu este să căutăm preț convenabil la Cuciurgan sau în raport cu Gazpromul, ci să căutăm instrumente de compensare a prețului pentru energia pe care o cumpărăm pe piața europeană”.

Moldova are contracte de achiziție a energiei din România cu 90 euro/MWh

O declarație în acest sens a fost făcută de Igor Munteanu, fost ambasador al R. Moldova în SUA, președintele CUB, în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV, transmite Știri.md.

Igor Munteanu a menționat că energia a fost instrumentul de șantaj tradițional al Federației Ruse și autoritățile din R. Moldova trebuiau să anticipeze că odată cu acest război Rusia va utiliza acest instrument ca să îngenuncheze R. Moldova.

„Cred că singura cale de stabilizare a situației pe piața energetică a R. Moldova nu este să căutăm preț convenabil, ci să căutăm instrumente de compensare a prețului pentru energia pe care o cumpărăm pe piața europeană. Altminteri, R. Moldova mereu se va zvârcoli în agonia căutării”, a spus expertul.

Potrivit fostului ambasador, dependența față de un partener impredictibil ar putea crea costuri mult mai mari pentru populație și pentru stabilitatea sistemului economic.

„Acum Guvernul a pregătit suportul de 5 miliarde de lei care vor fi oferiți pentru compensații populației. Aceste sume ar putea chiar să crească din moment ce partenerii europeni sunt convinși că R. Moldova trebuie să reziste în această iarnă. Fonduri pentru acoperirea acestei penurii vor fi disponibile, problema e să găsim pe piața europeană volumele necesare și să le putem crea cetățenilor sentimentul de siguranță în alimentarea cu energie sau gaze naturale”, a mai spus Igor Munteanu.

Deputatul PAS Radu Marian a precizat că autoritățile deja au încheiat contracte cu companii din România pentru achiziționarea electricității la un preț de 90 euro/MWh.

„Noi ne-am pregătit, avem stocate gaze pentru două luni de iarnă și avem și combustibil alternativ, păcură, cărbune. Chiar dacă Gazprom nu mai furnizează gaze, noi avem o soluție și în continuare mai cumpărăm de pe piață. Cât privește electricitatea, ne-am conectat la Rețeaua Europeană a Operatorilor de Transport și de Sistem pentru Energie Electrică. Sunt lucruri fundamentale care ne permit să fim mai puțini dependenți de Rusia. Acum tindem să avem contracte pe termen lung. Cunoaștem că de la 1 ianuarie vor fi mai multe capacități în România, datorită unei ordonanțe de urgență adoptate de Guvernul României. Noi vom putea să cumpărăm în baza contractelor bilaterale electricitate la 90 de euro, la un preț foarte bun. Avem deja contracte pentru acest preț cu câteva companii, dar cantitățile încă sunt insuficiente”, a spus Radu Marian.

Precizăm că pentru a veni în ajutorul Republicii Moldova, Guvernul României a aprobat o Ordonanță de Urgență care prevede că „producătorii de energie electrică au obligația să încheie contracte bilaterale, în limita cantităților disponibile, prioritar cu traderi/furnizori de energie electrică desemnați de către Guvernul Republicii Moldova”. Conform deciziei CSE, compania desemnată este „Energocom”.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării