Moldova ar putea fi inclusă în proiectul european AI Factory: Ce prevede
Republica Moldova ar putea deveni parte a proiectului european AI Factory, ce prevede construcția de fabrici de inteligență artificială într-o serie de state UE, inclusiv România.

Astfel, în timpul recentei vizite la Bruxelles, Doina Nistor, ministra Dezvoltării Economice și Digitalizării, a discutat cu Roberto Viola, director general pentru Rețele de Comunicații, Conținut și Tehnologie din cadrul Comisiei Europene și „despre posibilitatea de lansare a unei antene AI Factory, care va oferi resurse de calcul la scară redusă pentru testarea și dezvoltarea soluțiilor de inteligență artificială la nivel local”, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.
Menționăm că Comisia Europeană a identificat înființarea de AI Factory ca o prioritate strategică, așa cum a fost anunțată în Pachetul de Inovare în domeniul IA din 2024.
UE planifică ca, în perioada 2025-2026, cel puțin 15 Fabrici de Inteligență Artificială și mai multe Antene (asociate supercomputerelor optimizate pentru IA din Fabricile de Inteligență Artificială existente) vor fi operaționale, permițând ecosistemul IA la nivel pan-UE și promovând creșterea prin prioritizarea accesului pentru startup-uri și IMM-uri din domeniul IA.
În acest context, este prevăzut ca cel puțin 9 noi supercomputere optimizate pentru IA vor fi achiziționate și implementate în întreaga UE, ceea ce va tripla capacitatea actuală de calcul al IA a EuroHPC.
În același timp, Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului din România a anunțat la finele lunii trecute despre transmiterea de Autoritatea pentru Digitalizarea României a scrisorii de intenție pentru găzduirea Black Sea AI Gigafactory în România.
„Proiectul depus nu este doar despre construirea unui AI Giga Factory în România, ci reprezintă accesul real la infrastructură de ultimă generație pentru frații noștri din Republica Moldova, pentru statele din zona Mării Negre – și aici trebuie să menționez Ucraina și Turcia – care și-au exprimat susținerea fermă față de această nevoie comună. Această inițiativă este despre aducerea valorilor europene la Marea Neagră: valori precum cooperarea, inovația, suveranitatea tehnologică, securitatea cibernetică, incluziunea și reziliența. Este despre a ne asigura că nicio țară din această regiune nu rămâne în urmă. Nu construim doar o fabrică de AI, punem bazele unei regiuni a Mării Negre conectate, sigure și pregătite pentru viitor, ancorate în spiritul unității europene comune”, a explicat Bogdan Ivan, ex-ministru al Economiei și Digitalizării din România.
Proiectul prevede instalarea a peste 100.000 de acceleratoare AI în două locuri - Cernavodă (Faza I) și Doicești (Faza II). Ambele au fost selectate pentru avantajele strategice în materie de energie, infrastructură digitală și acces la conectivitate internațională de înaltă capacitate.
Se estimează că, pe lângă contribuția la consolidarea capacității AI europene, proiectul propus va funcționa ca un catalizator pentru inovare în Europa Centrală și de Est, cu impact direct asupra proceselor de reconstrucție digitală din Ucraina, integrare tehnologică în Republica Moldova și extindere a serviciilor AI către Serbia și Turcia, a precizat ministerul de la București.
Pentru a propulsa Europa în avangarda dezvoltării inteligenței artificiale, Facilitatea InvestAI va cuprinde un nou fond european de 20 de miliarde de euro pentru a crea până la 5 gigafabrici de inteligență artificială.