Mold-street: Scenariul „Shor” se repetă și în cazul altui milionar implicat în frauda bancară
Omul de afaceri Corneliu Ţurcanu, arestat o lună în urmă într-un dosar de escrocherie în proporţii deosebit de mari, a fost transferat din izolator în arest la domiciliu. O decizie în acest sens a luat pe 1 septembrie Curtea de Apel Chişinău.

Astfel practic şi în acest caz se repetă scenariul "Ilan Shor". Or, primarul de Orhei după câteva zile de arest în izolator a fost transferat în arest la domiciliu, scrie Mold-street.
Aminitim că omul de afaceri Corneliu Ţurcanu este suspectat de escrocherie în proporţii deosebit de mari şi de implicare în frauda bancară.
Astfel Vinăria Zîmbreni, controlată de Corneliu Ţurcanu, a luat pe 25 noiembrie 2014, un împrumut 25 de milioane de lei de la Banca Socială, dar a depus gaj averea deja gajată pentru alte credite de la Banca Socială. Era exact în ziua când mai multe firme fantome au primit credite de miliarde de lei de la Banca Socială, ce a dus la prăbuşirea a trei bănci.
Corneliu Ţurcanu împreună cu soţia sa au efectuat şi ei o serie de operaţiuni dubioase pe conturile de la această bancă, deţinute de ei şi firmele afiliate, ca în final să dispară 25 de milioane de lei. Metoda utilizată este una consacrată: titirezul. Lichidatorul băncii susţine că e vorba de o schemă de fraudare.
Pe acest caz la fel se efectuează o anchetă şi în el figurează Corneliu şi Liliana Ţurcanu şi firmele Nox DDV şi Financial Investment Grup. La ultima singur fondator este Liliana Ţurcanu
Potrivit Procuraturii Anicorupţie urmărirea penală a fost pornită pentru abuz de serviciu şi spălăre de bani în proporţii deosebit de mari, pentru care pedeapsa este închisoare de la 5 la 10 ani.
Un alt caz este legat de activitatea celor doi este construcţia unei porţiuni de drum de acces în satul Humuleşti, municipiul Chişinău. Aici CNA a iniţiat o urmărire penală pe factorii de decizie ai Direcţiei Generale Transport Public din cadrul Primăriei Chişinău, pentru că ar fi admis mai multe încălcări la desemnarea câştigătorului licitaţiei desfăşurate doi ani în urmă.
Lucrările trebuiau să fie finalizate încă anul trecut. Drumul care a costat deja 20 de milioane lei, nu este gata, iar compania câştigătoare Utiltrans Construct cere suplimentar aproape 10 milioane de lei pentru a finaliza lucrările.
Amintim că afaceristul Corneliu Ţurcanu, a devenit celebru în 2007, când a încasat de la Republica Moldova 2,5 milioane de euro, despăgubiri în cazul Oferta-Plus contra Moldovei.