main logo
1525

Mold-street: Licitația noilor autobuze din Chișinău ar fi trucată

O firmă din Chișinău, ce aparține omului de afaceri turc Kazim Erarslan, a obținut dreptul de a organiza în Piața Marii Adunări Naționale „o întrunire sub formă de expoziție a 31 de autobuze Isuzu Citiport”.

Mold-street: Licitația noilor autobuze din Chișinău ar fi trucată

Potrivit unei dispoziții semnate de primarul general interimar Ruslan Codreanu, autorizația a fost eliberată firmei Emotion Trading SRL (care în anii 2009-2013 a prestat servicii pentru Moldcell) pentru perioada 14-24 februarie, pentru intervalul orelor 08:00-22:00, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Adică vor sta până la finele campaniei electorale.

Autobuze mai scumpe şi cu o garanţie mai mică

Firma Emotion Trading SRL aparţine lui Kazim Erarslan, afaceristul ce deţine şi firma offshore din Ciprul de Nord, pe care primăria Chişinău a desemnat-o câştigătoare a licitaţiei de livrare a 31 de autobuze la un preţ cu patru milione de lei mai scump decât autobuzele pe care le oferea o companie din România.

25 din cele 31 de autobuze ce urmează a fi plătite de municipiul Chișinău au ajuns deja în capitală, iar primarul a şi făcut selfie cu ele. 

„Am făcut tot posibilul ca chișinăuienii să aibă transport public de calitate”, s-a lăudat Ruslan Codreanu pe pagina sa de Facebook. În acelaşi timp apar tot mai multe informaţii că licitaţia a fost trucată.

Astfel compania BMC Truck & Bus, care a fost descalificată din licitația de circa 80 milioane lei pentru achiziționarea a 31 de autobuze pentru municipiului Chișinău, a făcut publică o reacție oficială în care precizează că a înaintat o ofertă mai bună decât cea a offshorului ce a câștigat licitația – Unipay Danismanlik Yazilim Teknolojileri Ltd din Ciprul de Nord.

În reacția oficială, BMC Truck & Bus precizează că în cadrul licitației au propus autobuze mai ieftine cu aproximativ 7.000 de euro pentru o unitate, în comparație cu autobuzele oferite de firma offshore.

Totodată, autobuzele marca BMC au un termen de garanție mai mare decât cele oferite de Unipay Danișmanlik Yazilim Teknolojileri.

„Autorizarea lor a fost bună, a noastră, nu!”

Mai mult! BMC Truck & Bus susține că a fost informat de faptul că a fost descalificat din concursul pentru procurarea autobuzelor pentru că nu ar fi prezentat o cifră de afaceri de minim două milioane de euro pentru ultimul exercițiu financiar. Conducerea companiei contrazice însă acest lucru și declară că bilanțul contabil pe care l-a depus în concurs este de peste 4 milioane de euro.

„Nu înțelegem cum am putut fi descalificați pentru acest motiv, poate din neatenție, grabă, eroare. Apoi s-a spus că nu am prezentat certificat de dealer oficial pentru marca BMC. Oricine poate verifica pe platforma online că la pagina 110 -111 din oferta noastră se regăsește autorizarea noastră dată de producătorul autobuzelor marca BMC, unul dintre cei mai mari producători de autovehicule din lume. Se pare că această autorizare nu a fost pe placul grupului de lucru. Însă, și firma declarată câștigătoare a prezentat același tip de autorizare. Cu alte cuvinte, autorizarea lor a fost bună, a noastră, nu”, a declarat Silvia Colacea, directorul executiv al BMC Truck & Bus.

Compania a solicitat explicaţii de la comisia de licitaţii şi de la Parcul Urban de Autobuze, dar nu a precizat dacă va contesta rezultatele tenderului.

Mai adăugăm că BMC Truck & Bus, a încercat și anterior să obţină dreptul de a livra autobuze în Chişinău şi chiar a câştigat o licitaţie, anulată ulterior ca urmare a unei contestaţii. 

Administraţia BMC Truck & Bus declară că nu va mai participa la nici o licitație în Republica Moldova, pentru că în țara noastră lucrurile nu merg cum trebuie.

Amintim că vineri, 8 februarie, comisia de concurs pentru licitația de cumpărare a 31 de autobuze a selectat oferta Unipay Danismanlik Yazilim Teknolojileri Ltd din Ciprul de Nord.

Compania câștigătoare a oferit cel mai mare preţ – 78,08 milioane de lei (fără TVA) pentru 31 de autobuze.

O investigație Mold-Street arată că firma are în calitate de fondator pe Kazim Erarslan (99%), care este asociat și la compania moldovenească Paynet Services SRL, ce deține licență de emitent de monedă electronică, dar şi la alte afaceri.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării