main logo
1163

Mituri vs. realitate: În ce constă planul UE de miliarde pentru Moldova

Institutul pentru Politici Europene (IEP) din Berlin, în colaborare cu Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) și Institutul pentru Inițiative Strategice (IPIS), a lansat un video explicativ cu scopul de a combate dezinformările din spațiul public cu privire la Planul de Creștere Economică pentru Republica Moldova, un pachet de sprijin financiar de 1,9 miliarde de euro oferit de Uniunea Europeană.

Mituri vs. realitate: În ce constă planul UE de miliarde pentru MoldovaColaj: Știri.md

Potrivit IPRE, în ultimele săptămâni, mai multe informații false au fost răspândite în legătură cu condițiile acordării acestui pachet de asistență financiară. Printre acestea, ex-președintele Republicii Moldova și liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a afirmat că actuala guvernare ar fi acceptat cedări politice pentru obținerea acestui sprijin, inclusiv acceptarea importului de deșeuri ecologice la cererea instituțiilor europene. În realitate, Mihai Mogîldea, directorul adjunct al IPRE, explică că nu există niciun fel de cedări politice sau condiții ascunse legate de Planul de Creștere Economică, transmite Știri.md.

„Pentru a preveni orice interpretare greșită și pentru a combate informațiile false, este important să explicăm care sunt condițiile clare pe care Republica Moldova trebuie să le îndeplinească pentru a debursa tranșele acestui pachet de sprijin financiar din partea Uniunii Europene”, a adăugat Mogîldea.

Sprijinul financiar acordat de Uniunea Europeană pentru perioada 2025 - 2027 se ridică la 1,9 miliarde de euro, fiind structurat în 385 de milioane de euro sub formă de granturi nerambursabile și 1,5 miliarde de euro ca împrumuturi cu dobândă redusă.

Fondurile vor fi acordate în baza unui set de reforme asumate de Guvernul Republicii Moldova, care vizează îmbunătățirea mediului de afaceri, dezvoltarea infrastructurii, stimularea comerțului și investițiilor, modernizarea educației și sistemului de sănătate, dar și consolidarea securității energetice.

Potrivit Regulamentului Uniunii Europene, debursarea fondurilor este condiționată de respectarea unor mecanisme democratice clare. Aceste condiții sunt publice și transparente, iar Republica Moldova trebuie să demonstreze respectarea unor principii fundamentale, cum ar fi:

  • Un sistem parlamentar pluripartit;
  • Alegeri libere și corecte;
  • O mass-media liberă, independentă și pluralistă;
  • Un sistem judiciar independent;
  • Protecția drepturilor omului.

Aceste condiții sunt reflectate și în procesul de negociere privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. De asemenea, implementarea Agendei de Reforme, care include măsuri concrete pentru îmbunătățirea condițiilor economice și sociale, va fi monitorizată atent de autoritățile europene.

În ceea ce privește implementarea acestui plan, autoritățile europene vor urmări îndeaproape rezultatele și impactul proiectelor finanțate prin acest pachet. Astfel, se va pune accent pe indicatori sociali și economici, iar autoritățile din Republica Moldova vor furniza evaluări periodice și rapoarte financiare semestriale către partenerii europeni. De asemenea, debursarea fondurilor va fi condiționată de realizarea unor proiecte concrete care vizează îmbunătățirea vieții cetățenilor.

Printre obiectivele urmărite se numără:

  • Crearea a 100.000 de locuri noi de muncă;
  • Dezvoltarea sistemelor de apeduct, canalizare și management al deșeurilor pentru 1,5 milioane de persoane;
  • Crearea a 5.000 de noi afaceri în Republica Moldova.

„Republica Moldova va avea de câștigat din investițiile europene în domenii cheie, care vor contribui la creșterea nivelului de trai al cetățenilor și la dezvoltarea economică a țării”, a conchis Mihai Mogîldea.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării