Ministrul Energiei: Fără pericol de deficit și fără scumpiri la energie
Consumul de energie electrică va crește semnificativ în perioada verii, în special din cauza utilizării aparatelor de aer condiționat, însă Republica Moldova nu se va confrunta cu un deficit de electricitate, susține ministrul Energiei, Dorin Junghietu. În ceea ce privește o eventuală creștere a tarifelor, ministrul a dat asigurări că, deocamdată, nu există premise pentru majorare.

„Pe parcursul verii se așteaptă creșterea consumului de energie, dar electricitate va fi. Avem contracte suplimentare pentru importarea energiei electrice din România și Ucraina. E important ca să consumăm electricitatea în mod optimizat”, a afirmat Junghietu într-un interviu pentru portalul Newsmaker, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.
Ministrul a explicat că, odată cu încheierea sezonului de încălzire, producția de electricitate a CET-urilor a scăzut, însă acest așa-numit deficit este acoperit parțial de energia regenerabilă.
„În martie și aprilie am avut zile când am depășit nivelul de 30% energie regenerabilă. La ziua de astăzi cumpărăm circa 48-50% din necesar prin contracte bilaterale cu România și Ucraina. Aproximativ 20% este acoperit din surse regenerabile, iar CET-urile produc în jur de 10%”, a precizat ministrul.
Diferența rămasă este acoperită prin achiziții de pe piața liberă. Întrebat dacă tariful la energie electrică s-ar putea majora, ministrul a declarat că „pentru moment nu sunt premise pentru majorarea tarifelor”. Totuși, el a atras atenția că prețul este influențat de cerere și de structura surselor.
„Avem un plus că putem utiliza energie din surse regenerabile, care este mult mai ieftină și costurile pot fi balansate”, a adăugat el.
Menționăm că, în prezent, consumatorii deserviți de Premier Energy achită un tarif de 4,10 lei/kWh, însă, prin schema de compensare aplicabilă până la sfârșitul anului, plătesc efectiv 2,34 lei/kWh. În nordul țării, consumatorii racordați la rețeaua FEE-Nord achită un tarif de 4,68 lei/kWh, compensat până la 2,84 lei/kWh.