main logo
551

Ministru: Avem obiective clare pentru dezvoltarea energiei regenerabile

Republica Moldova continuă să dezvolte proiecte de amploare în domeniul energiei regenerabile. Despre asta a vorbit ministrul Energiei, Dorin Junghietu, la Summitul pentru Energie din Balcani, organizat în acest an la Atena. Totodată, ministrul a vorbit despre contribuția esențială a cooperării regionale în vederea atingerii obiectivelor Republicii Moldova de reziliență energetică și conectivitate.

Ministru: Avem obiective clare pentru dezvoltarea energiei regenerabileFoto: Ministerul Energiei

„În ianuarie, sursele de energie regenerabilă locală au acoperit aproximativ 8% din consumul total de electricitate, în februarie 6%, în martie 10%, iar deja în aprilie, acestea au acoperit peste 20% din consumul total, atingând un maxim istoric de 34% în una din zile. Avem obiective foarte clare pentru atragerea investițiilor și dezvoltarea energiei regenerabile”, a declarat Junghietu, transmite Știri.md.

„Câștigătorii primei licitații pentru construcția centralelor electrice eoliene și fotovoltaice, cu o capacitate totală de 165 MW, vor fi anunțați în curând, investițiile estimate în urma acestei runde se ridică la aproximativ 200 milioane euro. Totodată, în toamna acestui an, va fi lansată o nouă rundă de licitații pentru realizarea de parcuri regenerabile mari, care vor include și sisteme moderne de stocare a energiei”, a adăugat ministrul. 

Din 2020 până în prezent, capacitățile de producere a energiei regenerabile au crescut de aproximativ 8 ori, atingând în luna februarie a acestui an un total de peste 646 MW.

În ceea ce privește diversificarea surselor de energie electrică, ministrul a menționat rolul companiei Energocom care, având obligația de serviciu public de a achiziționa energia necesară pentru consumul malului drept, în primele trei luni ale anului 2025 a cumpărat electricitate de la producători români, ucraineni și locali, inclusiv energie produsă din surse regenerabile din Republica Moldova.

De asemenea, a fost evidențiată importanța cooperării internaționale în acest domeniu. În 2023, Energocom a semnat un contract-cadru (EFET) cu compania bulgară Nomad Energy Company LTD, specializată în comercializarea de energie electrică. Acest parteneriat rămâne activ și în prezent, fiind o soluție importantă pentru acoperirea nevoilor energetice ale țării, în contextul în care, începând cu 1 ianuarie 2025, malul drept nu mai procură energie de la MGRES.

Ministrul moldovean a reiterat indispensabilitatea Coridorului Vertical pentru securitatea energetică a Republicii Moldova și pentru asigurarea livrărilor continue de gaze naturale, dar și a subliniat importanța instituirii unui tarif unic și transparent pe întregul traseu al coridorului, ca instrument cheie pentru consolidarea viabilității comerciale și a sustenabilității pe termen lung. 

Potrivit unui comunicat de presă, în marja summitului, Dorin Junghietu a avut discuții cu mai mulți oficiali și experți în industrie, făcând un schimb de opinii privind dezvoltarea de proiecte strategice pentru diversificarea surselor de energie și integrarea Republicii Moldova în rețelele energetice europene.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării