main logo
2842

Ministerul Energiei respinge acuzațiile dintr-un articol critic de presă

Într-un articol realizat de publicația Mold-street.com, Ministerul Energiei a fost criticat pentru întârzieri în derularea licitațiilor, lipsa investitorilor străini, atribuiri controversate, lipsă de transparență, favoritism și implicarea unor persoane cu probleme penale. Astăzi, Ministerul a făcut public un comunicat prin care a răspuns acestor acuzații.

Ministerul Energiei respinge acuzațiile dintr-un articol critic de presăColaj: Știri.md

„Ne exprimăm dezamăgirea și surprinderea pentru modul în care redacția a reflectat în articolul «Promisiuni de investiții de sute de milioane de euro de la firme cu capital de doi lei» atât rezultatele licitației pentru oferirea statutului de producător eligibil mare din surse regenerabile cât și rezultatele introducerii garanției financiare pentru avizele de racordare. Atitudinea tendențioasă apare încă din titlu, unde se vorbește de firme cu capital de doi lei” deși nu a fost identificată decât o singură firmă într-un consorțiu cu un astfel de capital și de «promisiuni de investiții» în condițiile în care unele investiții sunt deja realizate și prin urmare nu mai sunt promisiuni”, se arată în introducerea comunicatului, transmite Știri.md

În legătură cu întârzierea organizării licitațiilor, Ministerul precizează că Legea 10/2016 privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile nu a fost aplicată mai devreme din cauza guvernelor precedente, nu a actualei conduceri, care a fost numită abia în 2023. 

Referitor la presupusele „modificări cu dedicație” în legislație, Ministerul susține că toate ajustările au fost făcute cu sprijinul unor consultanți internaționali și au fost validate de Secretariatul Comunității Energetice de la Viena, ceea ce exclude posibilitatea unor intervenții părtinitoare. De asemenea, procedura licitațiilor a fost publică și transparentă, cu documente accesibile.

Ministerul respinge și acuzația potrivit căreia firmele locale mici ar fi fost favorizate, explicând că selecția s-a bazat exclusiv pe criteriul prețului oferit. În ceea ce privește lipsa de experiență a unor companii, instituția argumentează că investitorii pot contracta expertiză externă, iar unii dintre aceștia aveau deja proiecte funcționale în momentul licitației. Participarea acestora este legală și conformă cu prevederile în vigoare, iar existența acestor proiecte ar trebui să fie un avantaj, nu un motiv de suspiciune.

În privința implicării unor investitori cu dosare penale, Ministerul afirmă că aceștia au obținut toate avizele necesare de securitate economică. Cât despre lipsa de predictibilitate a procesului, se precizează că regulamentul de licitație a fost stabilit din timp, nu a fost modificat pe parcurs și a fost supus unui amplu proces de consultare publică.

În final, Ministerul respinge afirmația potrivit căreia licitația ar fi, în ansamblu, un eșec, subliniind că, dimpotrivă, toate capacitățile scoase la concurs au fost alocate, iar valoarea estimată a investițiilor depășește 200 de milioane de euro. În opinia instituției, articolul nu reflectă corect realitatea din sectorul energiei regenerabile și ignoră progresele înregistrate recent.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării