main logo
482

Ministerul Economiei vrea să lichideze monopolul din sectorul feroviar

Ministrul Economiei şi Infrastructurii, Anatol Usatîi, intenţionează să lichideze monopolul din sectorul feroviar, ca să existe un mediu concurenţial transparent şi echitabil, iar călătorii să se bucure de servicii calitative.

Ministerul Economiei vrea să lichideze monopolul din sectorul feroviarFoto: știri.md

Despre aceasta el a declarat miercuri la întrevederea cu un grup de experţi ai Băncii Mondiale (BM), condusă de directorul de ţară pentru Moldova, Anna Akhalkatsi, transmite Știri.md.

Potrivit agenţiei Infotag cu referire la surse din cadrul ministerului, principalele subiectele discutate a fost îmbunătăţirea drumurilor locale şi dezvoltarea sectorului feroviar.

"Vom aprecia susţinerea Băncii Mondiale privind reorganizarea Căii Ferate din Moldova (CFM). Cred că această reformă va avea un impact foarte important asupra economiei ţării. Deja a fost semnat contractul de procurare a locomotivelor, iar în 2020 urmează să vină primele locomotive. 

Atâta timp cât nu vom avea un parc modern de locomotive, nu vom putea convinge potenţialii clienţi să aleagă transportul feroviar în schimbul transportului rutier. În acelaşi timp, îmi doresc să fie eliminat monopolul din acest sector, să existe un mediu concurenţial transparent şi echitabil, iar călătorii să se bucure de servicii calitative", a declarat Anatol Usatîi.

Anna Akhalkatsi a anunţat despre lansarea în cel mai scurt timp a unui proiect de asistenţă tehnică în vederea evaluării şi diagnosticării sectorului de transport feroviar, având scopul estimării potenţialului şi identificării direcţiilor de dezvoltare a întreprinderii CFM.

Un alt subiect abordat a fost despre implementarea şi continuitatea proiectul "Îmbunătăţirea drumurilor locale" şi suportul fundamental al Băncii Mondiale în vederea realizării cu succes a proiectului. 

Programul are obiectivul de a asigura accesibilitatea populaţiei la cele mai importante instituţii.

Totodată, ministrul a menţionat despre problemele întâmpinate de antreprenori în cadrul realizării proiectelor, accentuând procesul de obţinere a garanţiilor bancare pentru obţinerea plăţilor în avans în mărime de până la 10%, acestea fiind incomparabil de mari luând în considerare piaţa bancară externă. 

Posibilele modificări se referă la micşorarea costului acestor garanţii, care vor fi discutate pe platformele economice în timpul apropiat.

Anna Akhalkatsi a declarat că aceste proiecte sunt foarte importante şi necesare cetăţenilor Republicii Moldova, totodată menţionând că, Banca Mondială va acorda suport în vederea realizării reformelor propuse.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării