main logo
1771

Ministerul Agriculturii explică de ce au crescut prețurile la cartofi

Prețurile au crescut din cauza condițiilor climatice, care i-au determinat pe producătorii moldoveni să reducă plantațiile. Este una dintre explicațiile Ministerului Agriculturii. La rândul lor, crescătorii se plâng că statul nu îi susține, ci favorizează importul de cartofi.

Ministerul Agriculturii explică de ce au crescut prețurile la cartofi

Mulți producători autohtoni au renunțat să cultive cartofi după ce piața a fost invadată de cei importați. În această situație s-a pomenit și un agricultor din nordul țării, care deține o plantație de 30 de hectare, transmite Știri.md cu referire la protv.md.

Vasile, producător de cartofi: „ - Tot anul împrejur se importă”.

Unii producători și-au închis afacerea, povestește bărbatul, și au plecat peste hotare. Astfel, cartofii moldovenești sunt mai greu de găsit pe piață, iar, prin urmare, prețul ar fi crescut.

Cei de la Ministerul Agriculturii au o altă explicație și spun că plantațiile de cartofi s-au redus din cauza...schimbărilor climatice. Cât despre cartofii importați, cantitatea acestora nu ar fi crescut semnificativ, susțin responsabilii, care consideră că acuzațiile producătorilor autohtoni sunt nefondate.

Totodată, comercianții din piețe spun ca în ultimele săptămâni au ridicat prețurile, pentru că mai multe tiruri care aduceau cartofi nu au fost lăsate să intre în țară. Se întâmplă, răspunde ANSA, deoarece în câteva loturi de legume a fost depistat putregaiul brun. În urma verificărilor, 400 de tone de cartofi au fost întoarse în Belarus.

Ion Toma, Vicedirectorul ANSA: “Prezintă un pericol pentru sol care avea să afecteze roada noastră”.

În același timp, cantitatea de legume întoarsă la frontieră nu este atât de semnificativă, mai spune vicedirectorul ANSA, care susține că prețul nu putea crește anume din acest motiv.

Ion Toma, Vicedirectorul ANSA: „Prețul e dictat de situația pe piață, inclusiv și micșorarea cantității”.

Potrivit experților de la ANSA, în ultimii ani, plantațiile de cartofi de la noi s-au redus cu 2 mii de hectare și acoperă doar 50 la sută necesități. 

Prețul cartofilor importați a ajuns până la 20 de lei pentru un kilogram, iar al celor crescuți în Moldova aproximativ 22 de lei. Cele mai multe legume sunt importate în Moldova din Belarus, Romania, Ucraina și Federația Rusă.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării