main logo
2689

Milioane de dolari spălați de ruşi prin bănci din Moldova au ajuns în Spania

Circa 39 de milioane de dolari de origine dubioasă au fost spălați prin intermediul conturilor din bănci din Moldova, Ucraina și Lituania și apoi prin Estonia au ajuns în Spania, unde au fost investiții în imobile, automobile, piese pentru automobile, pantofi și alte bunuri.

Unde au ajuns milioane de dolari spălați de ruşi prin bănci din Moldova

Potrivit Bloomberg ar fi vorba de o parte din cele 230 de milioane de dolari ce au fost deturnate încă în 2007 din bugetul Rusiei, printr-o schemă criminală în aşa-numitul „caz Magnitski“ şi care ulterior au ajuns în diverse locaţii, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Moldova iarăşi implicată

Circa 52 de milioane de dolari din această schemă au trecut în perioada 4-13 februarie 2008, prin conturile firmelor moldoveneşti Bunicon-Impex SRL şi Elenast-Com SRL, deschise la Banca de Economii, pe atunci controlată de Guvern, iar acum în lichidare ca urmare a furtului miliardului.

Bloomberg scrie că pe 10 aprilie, doi procurori spanioli - Juan Jose Rosa Alvarez și Jose Grinda Gonzalez - au depus într-o instanță de la Madrid probe care ar arăta că printr-o schemă de spălare a banilor aproximativ 35 de milioane de euro (39 milioane dolari) din cele 230 de milioane de dolari au ajuns în Spania prin intermediul conturilor din bănci din Moldova, Ucraina, Lituania și apoi prin Estonia.

"Fondurile au fost spălate în 2008 printr-o structură internațională de companii, bănci și țări care nu au nici o transparență, nici o colaborare financiară sau procedurală", au scris procurorii de stat în cererea depusă într-o instanță din Madrid.

De la imobile la pantofi

Aproximativ 10 milioane de euro din cele 35 de milioane de euro aflate în curs de investigare în Spania au fost transferate de la unitatea estonă a Danske Bank la 65 de destinatari, în special indivizi de origine rusă și ex-sovietică, procurorii susțin că pe aceşti bani au fost cumpărate imobile în Spania.

În plus, 7,2 milioane de euro au fost folosite pentru a cumpăra piese de mașini, echipamente de construcție, pantofi și alte bunuri, potrivit probelor depuse.

Cei doi procurori au declarat că aproximativ 12,7 milioane de euro au fost transferați între aprilie 2008 și octombrie 2009 dintr-un cont legat de trezoreria rusă la contul unui individ la Caixa de Girona, o mică bancă de economii regională care a fuzionat cu CaixaBank SA (Spania) în 2010.

Procurorii susțin, de asemenea, că între martie 2008 și decembrie 2009, o companie cu sediul în Insulele Virgine Britanice a transferat 5,1 milioane de euro într-un cont sub numele proprietarului său, la o altă bancă spaniolă. Transferul a fost alocat pentru un "împrumut pentru a cumpăra proprietăți imobiliare".

Judecătorii de la Curtea Națională din Spania trebuie să decidă dacă vor continua să investigheze cazul și apoi să procedeze la proces. De asemenea, un judecător de instrucție trebuie să decidă dacă persoanele și instituțiile menționate în plângere ar trebui să fie considerate martori sau inculpați.

Investigarea lor în urma unei trasee originare din Rusia extinde o anchetă care până acum sa concentrat asupra țărilor baltice și a băncilor scandinave, printre care Danske Bank și Swedbank AB, potrivit Bloomberg.

Cine a fost Magnitski

Serghei Magnitski (Magnitsky, Magniţki) a fost avocat și auditor rus care în anul 2007 a deconspirat scheme de delapidare a 5,4 miliarde de ruble din bugetul public de către funcționari de la diferite structuri de stat, judecători și lideri interlopi.

Poliția, în loc să investigheze frauda, l-a acuzat de evaziune fiscală și complotare împotriva statului în favoarea companiei americane de investiții Hermitage Capital Management, pe care o reprezenta ca victimă a schemelor de fraudare. El a murit în închisoare din cauza torturilor și bolilor un an mai târziu.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării