Marian: Salariul mediu în Chișinău e de 1.000 de euro. BNS îl contrazice
Deputatul PAS Radu Marian, președintele Comisiei economie, buget și finanțe din Parlament, a declarat în cadrul emisiunii „Puterea a 4-a” de la N4, că salariul mediu în municipiul Chișinău ar fi de aproximativ 1.000 de euro. Afirmația sa a stârnit reacții ironice pe rețelele sociale, fiind considerată nerealistă de mulți internauți.

„În Chișinău, salariul mediu este de aproximativ 1.000 de euro”, a spus Radu Marian. Întrebat dacă această cifră este reală, parlamentarul a confirmat: „Da, exact, acestea sunt datele. În Chișinău, salariile sunt foarte mari”, transmite Știri.md cu referire la unimedia.info.
Totodată, deputatul PAS a adăugat că, în ultimii ani, accesul la locuințe s-ar fi îmbunătățit.
„Dacă luăm după statistici, în 2005-2007, pentru a cumpăra un apartament de 70 de metri pătrați, un chișinăuian avea nevoie să strângă salariul timp de 50 de ani. Astăzi, cu salariul mediu din Chișinău, este nevoie de 15 ani. Rata de accesibilitate a crescut, oricât de paradoxal ar părea.”
Declarațiile au fost intens comentate pe rețelele sociale, cu reacții ironice din partea utilizatorilor:
- „Pe zi, la Comisia de Vetting.”
- „Da? Și la dădacele de la grădiniță? Și la infirmiere?”
- „La directorul CNPF, poate.”
- „Zece oameni cu câte 10.000 de lei și directorul ANRE – în medie reiese 1.000 de euro.”
Totuși, potrivit datelor oficiale ale Biroului Național de Statistică din luna mai, în trimestrul I 2025, câștigul salarial mediu lunar brut în Republica Moldova (în unitățile din sectorul real cu cel puțin patru angajați și în toate instituțiile bugetare) a fost de 14.567,5 lei, în creștere cu 10,6% față de aceeași perioadă a anului trecut, dar în scădere cu 3% față de trimestrul IV 2024. Calculat la un curs mediu de 19,7 lei/euro, acest salariu echivalează cu aproximativ 740 de euro.
Salariul mediu în sectorul real a fost de 15.178 de lei, iar în sectorul bugetar — 12.810,5 lei. În termeni reali (ajustat la inflație), salariile au crescut cu 1,7% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
Cele mai mari salarii medii lunare s-au înregistrat în:
- Informații și comunicații – 33.818,7 lei;
- Activități financiare și de asigurări – 26.258,3 lei;
- Producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat – 22.219,1 lei.
La polul opus, cele mai mici salarii s-au înregistrat în:
- Agricultură, silvicultură și pescuit – 9.244,3 lei;
- Activități de cazare și alimentație publică – 9.940,6 lei;
- Artă, recreere și agrement – 10.830 de lei.
În lipsa unor date oficiale separate pentru municipiul Chișinău, nu se poate confirma cifra de 1.000 de euro menționată de deputat. Totuși, media națională rămâne sub acest prag, chiar și în zonele urbane.