„Este important ca judecătorii să primească o remunerare potrivită, astfel încât această profesie să fie atractivă pentru cei mai buni juriști. Știu că în anul 2024, din cele 25 de locuri scoase la concurs pentru admiterea la Institutul Național al Justiției, doar 12 candidați au fost admiși. În acest context, salut inițiativa legislativă înregistrată în aceste zile de majorare a salariului judecătorilor”, a declarat Maia Sandu, transmite Știri.md, cu referire la moldova1.md.
Majorări salariale au fost acordate doar magistraților care au trecut evaluarea externă. Având în vedere că vettingul vizează doar judecătorii cu funcții de conducere sau cei din instanțele superioare, magistrații consideră că este necesară o ajustare salarială generală, solicitând acest lucru încă de anul trecut.
„Salariul este binevenit, este un garant al independenței sistemului de justiție și este binevenit ca judecătorii să aibă un salariu decent ca să-și poată face munca cu bună-credință și cu o garanție oarecare”, a spus Dumitru Racoviță, judecător Ungheni.
„Urmează să insistăm și să solicităm majorarea salariilor, pentru că nivelul de salarizare la moment a judecătorilor este foarte mic, dacă e să analizăm situația unui angajat al unei instanțe de judecată, practic este similar cu al unui judecător”, a precizat Ion Talpă, judecător Curtea de Apel Nord.
„Cred că și societatea își dorește ca judecătorul, atunci când emite hotărâri, să poată să analizeze cauzele pe care le are în față și să nu fie cu gândul la salariul care nu-i ajunge”, a spus Mariana Stratan, judecătoare Ungheni.
Amintim că, în ședința din 8 aprilie 2025, Plenul CSM a aprobat un studiu privind sistemul de salarizare al judecătorilor din Moldova. Studiul a arătat că salarizarea actuală a judecătorilor nu respectă standardele constituționale și nu oferă suficiente garanții de independență, stabilitate și atractivitate a profesiei, iar lipsa unui mecanism clar de ajustare a salariilor contribuie la scăderea interesului pentru cariera judiciară.