main logo
8351

Mai mulți bani la bugetul statului: Guvernul planifică o rectificare

Revigorarea economică din a doua jumătate a anului și creșterea veniturilor bugetare sunt menționate de către Ministerul Finanțelor drept factori principali ce impun o nouă modificare a Legii bugetului de stat pentru anul 2024.

Mai mulți bani la bugetul statului: Guvernul planifică o rectificareFoto: Imagine simbol

Astfel, la propunerea Ministerului Finanțelor, Guvernul ar urma să ajusteze indicatorii bugetari la venituri, cheltuieli și soldul bugetar (deficit), reieșind din prognoza indicatorilor macroeconomici pe anul 2024 revizuită de către Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

În Moldova se atestă o revigorare economică?

„Pe fundalul unei revigorări economice în a doua jumătate a anului 2024, determinată în mare parte de restabilirea cererii interne, se atestă o creștere a încasărilor de venituri din impozite și taxe ale bugetului public național. Această majorare a fost determinată în special de creșterea veniturilor salariale, precum și a încasărilor de venituri din impozite și taxe indirecte”, argumentează Ministerul Finanțelor.

Totodată, instituția susține că, reieșind din faptul că în această perioadă veniturile bugetului de stat au crescut cu un ritm mai rapid decât cheltuielile, modificarea propusă a bugetului de stat prevede o diminuare a deficitului bugetar.

Deficitul bugetar va fi mult mai mic decât se prognoza

Astfel, volumul bugetului de stat pentru anul 2024 se va modifica față de volumul aprobat inițial, după cum urmează:

  • veniturile bugetului de stat se vor majora cu 1,18 miliarde de lei și vor constitui circa 67,01 miliarde lei;
  • cheltuielile bugetului de stat se vor diminua cu 493,4 milioane lei și vor constitui aproximativ 82,12 miliarde de lei;
  • soldul bugetar (deficitul) se va diminua cu peste 1,67 miliarde de lei și va constitui suma de 15,10 miliarde de lei.

Vor fi rectificate și celelalte bugete. Astfel, veniturile bugetelor locale (consolidat) se estimează în sumă de 27,49 miliarde de lei, cu 910,6 milioane lei sau 3,4% mai mult față de estimat, inclusiv din contul majorării veniturilor proprii cu 455,0 milioane lei, iar cheltuielile se estimează în sumă de 26,40 miliarde de lei, cu 217,7 milioane lei sau 0,8% mai puțin față de estimat, explică instituția.

Până la sfârșitul anului 2024, se estimează că bugetele locale vor fi executate cu un excedent în valoare de 1,08 miliarde de lei, în special datorită creșterii cu ritmuri mai mari a veniturilor față de cheltuielile acestora.

Veniturile și cheltuielile bugetului asigurărilor sociale de stat (BASS) se prognozează în sumă de 42,93 miliarde de lei, cu 91,4 milioane lei mai puțin față de aprobat/estimat, iar veniturile proprii ale BASS se preconizează că se vor majora cu 601,8 milioane lei, dintre care cu 557,4 milioane de lei din contul contribuțiilor de asigurări sociale de stat.

Veniturile fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală se prognozează cu o creștere în sumă de 319,3 milioane lei față de estimările din luna iulie și vor constitui 15,97 miliarde de lei. Comparativ cu bugetul aprobat, aceasta creștere va constitui 551,1 milioane lei.

Majorarea respectivă se va produce preponderent din contul primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală. Cheltuielile fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală se vor majora cu 551,1 milioane lei și vor constitui circa 15,97 miliarde de lei, mai estimează Ministerul Finanțelor.

Menționăm că anterior Ministerul Finanțelor s-a arătat mai puțin optimist privind perspectivele executării bugetului public național până la finele anului 2024, în special la capitolul venituri și deficit bugetar.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării