main logo
2052

Mai multe verificări inițiate de CNPF. Încălcările depistate

În cadrul ședințelor din 27 și 31 ianuarie, Consiliul de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) a aprobat mai multe decizii aferente pieței de capital și protecției consumatorilor.

Mai multe verificări inițiate de CNPF. Încălcările depistateImagine simbol

Printre acestea se numără:

Autorizare

Înregistrarea în Registrul emitenților de valori mobiliare a rezultatelor privind:

  • emisiunea suplimentară de acțiuni ale Societății pe acțiuni „DACIA- LV”, în sumă de 13.203.180 lei, în număr de 880.212 de acțiuni ordinare nominative, din contul mijloacelor bănești. Capitalul social al societății, după majorare, va constitui 93.024.945 lei, divizat în 6.201.663 de acțiuni ordinare nominative de clasa I, cu valoarea nominală a unei acțiuni de 15 lei.
  • emisiunea suplimentară de acțiuni ale Societății pe acțiuni „AGAT”, în sumă de 10.550.000 lei, în număr de 1.055.000 de acțiuni ordinare nominative, din contul mijloacelor nebănești și bănești. Capitalul social al societății, după majorare, va constitui 91.414.560 lei, divizat în 9.141.456 de acțiuni ordinare nominative de clasa I, cu valoarea nominală a unei acțiuni de 10 lei.
  • Autorizarea reorganizării BC „Victorianabk” SA și a BCR Chișinău SA prin fuziune cu absorbția BCR Chișinău SA (societatea absorbită) de către BC „Victoriabank” SA (societatea absorbantă), transmite Știri.md.

Supraveghere:

CNPF a finalizat mai multe verificări în cadrul companiei OCN „Flex Financial” SRL. În acest sens, au fost identificate o serie de abateri de la cadrul normativ, în special:

  • încălcarea limitei stabilite pentru rata dobânzii anuale de 50% și/sau comisionul de analiză (0,04%), calculat din valoarea totală a creditului pentru termenul de utilizare efectivă a creditului de către consumator.
  • utilizarea practicilor comerciale incorecte, prin condiționarea acordării creditului nebancar cu încheierea unui contract de
    asigurare facultativă de accidente, fără a respecta cerințele de dezvăluire a informațiilor aferente costului creditului. Astfel,
    contractele de credit nebancar erau acordate complementar cu contractul de asigurare de accidente, formând un produs unic.
  • Consumatorul a fost indus în eroare referitor la natura produsului, precum că este oferit fără careva „garanții sau asigurări necesare”, inclusiv, situația în care valoarea primelor de asigurare nu a fost inclusă în costul total al creditului.

Așadar, CNPF a prescris companiei restituirea, în termen de 180 zile, a tuturor plăților prevăzute în contract (care includ dobânda, comisioanele, taxele, penalitățile, dobânzile de întârziere și orice alt tip de plată), cu excepția sumei inițiale debursate conform contractului de credit.

Totodată, CNPF a dispus interzicerea utilizării practicilor comerciale incorecte.

Drept urmare a depunerii unei reclamații de către un consumator, CNPF a verificat respectarea cadrului legal în domeniul contractelor de depozit încheiate cu BC „Victoriabank” SA. 

„În acest sens, a fost constatată încălcarea ce ține de impunerea unor comisioane deponentului în caz de retragere anticipată a depozitului la vedere. Totodată a fost constatat caracterul abuziv al unor clauze contractuale ce țin de perceperea unor comisioane în cazul rezoluțiunii contractului de depozit la inițiativa deponentului, precum și clauze pentru perceperea
comisionului pentru operațiunile aferente depozitului, în partea ce ține de asigurarea caracterului transparent al acestora. CNPF urmează să înainteze o acțiune în instanța de judecată în vederea constatării nulității clauzelor constatate”, se arată într-un comunicat de presă.

În cadrul procedurii administrative inițiate la petiția depusă de către un consumator, CNPF a verificat respectarea legislației în domeniul contractelor de credit încheiate cu „CASH&GO” SRL. În acest sens, a fost constatat că creditorul a depășit limita legală de 0,04% pe zi din valoarea totală a creditului, încălcând astfel prevederile art. 15 alin. (7) lit. a) din Legea nr. 202/2013 privind contractele de credit pentru consumatori.

Autoritatea de supraveghere a solicitat entității restituirea sumei inițiale debursate conform contractului de credit acordat, fără revendicarea altor plăți prevăzute în contract (inclusiv dobânda, comisioanele, taxele, penalitățile, dobânzile de întârziere și orice alt tip de plăți).

Totodată, în cadrul procedurii administrative inițiate la petiția depusă de către un consumator, CNPF a verificat respectarea legislației în domeniul contractelor de credit încheiate cu „Financecasa” SRL.  În acest sens, a fost constatat că creditorul a depășit limita legală de 0,04% pe zi din valoarea totală a creditului.

CNPF a solicitat entității restituirea sumei inițiale debursate conform contractului de credit acordat, fără revendicarea altor plăți prevăzute în contract (inclusiv dobânda, comisioanele, taxele, penalitățile, dobânzile de întârziere și orice alt tip de plăți).

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării