main logo
538

MADRM: Campania de recoltare a cerealelor de grupa I se încheie deja

Ploile din ultima perioadă au determinat prelungirea campaniei de recoltare a cerealelor de grupa I.

MADRM: Campania de recoltare a cerealelor de grupa I se încheie dejaFoto: moldpres.md

Datele din teritoriu arată că, la finele lunii iulie, în ţară a fost recoltată peste 95% din suprafaţa totală de grâu, care constituie circa 337 mii ha şi 98 la sută din suprafața de 46,7 mii ha de orz de toamnă, au informat pentru Moldpres surse de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului (MADRM), transmite Știri.md.

Solicitat de Agenţie, Marin Grama, consultant superior în Direcţia politici de producţie, procesare şi reglementare a calității produselor de origine vegetală a MADRM, a precizat că şi recoltarea orzului de primăvară se apropie de sfârşit, la ora actuală fiind strânse 98% din totalul de 12,2 mii ha cultivate.

Potrivit lui Grama, până în prezent, volumul producției globale constituie la grâu în jur de 1,1 milioane de tone, iar la orz – 181 mii de tone.

„În ceea ce ţine de recolta medie pe ţară, cea mai bună situaţie rămâne a fi în regiunea de nord, unde la grâu avem o medie de 4 tone/ha. Recolte mai mici au fost atestate în raioanele din zonele de centru (3,2 tone/ha) şi sud, unde media este de 2,8 tone per hectar. Cam la fel stau lucrurile şi în cazul orzului: la nord – 3,77 tone/ha și centru/sud – 2,57 tone/ha şi sud – 2,8 tone/ha. Astfel, recolta medie pe ţară constituie: la grâu în jur de 3,2 tone/ha, aproape echivalent cu media ultimilor cinci ani; la orz – 3,6 tone/ha, cu 0,23 tone/ha mai mult faţă de media ultimilor 5 ani”, a estimat specialistul cu trimitere la datele oferite de către Direcțiile raionale pentru agricultură și alimentație.

Sursa citată a mai informat că s-a finalizat recoltarea mazării uscate și practic s-a încheiat recoltarea rapiței de toamnă. “Mazărea uscată a fost recoltată pe o suprafață de 13,4 mii ha cultivate. Recolta medie constituie 2,19 tone/ha, cu 0,17 tone/ha mai mult faţă de media ultimilor 5 ani”, a relevat consultantul MADRM.

“Rapița de toamnă a fost recoltată pe 35,5 mii de hectare. Recolta medie pe ţară constituie 2,08 tone/ha, cu 0,08 tone/ha mai mult faţă de recolta medie pe hectar din ultimii cinci ani”, a explicat la solicitarea MOLDPRES Marin Grama.

Conform reprezentantului MADRM, în următoarele zile recoltarea cerealelor de grupa I va fi finalizată pe întreg teritoriul ţării, iar datele preliminare prezentate indică o roadă relativ bună, în ciuda condiţiilor meteorologice din actualul sezon agricol. 

În acelaşi timp, altfel stau lucrurile cu alte culturi agricole. Ploile torențiale și furtunile de la sfârșitul primăverii și începutul verii, seceta din sudul și centrul Republicii Moldova din ultimele săptămâni ar putea afecta culturile de porumb și floarea soarelui. Suprafețele cultivate cu aceste culturi din raioanele de sud au avut de suferit și din cauza dăunătorilor. Biroul Național de Statistică a anunțat că, în prima jumătate a acestui an, producția vegetală a scăzut cu 8,8 la sută față de perioada similară a anului precedent.

Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” prognozează că în 2019 valoarea adăugată brută în sectorul agricol va crește relativ modest, cu 1,8 la sută, iar în 2020, în condiții climaterice normale, creșterea ar putea constitui puțin peste 4 la sută.

De asemenea, Ministerul Economiei și Infrastructurii anticipează pentru anul 2019 o creștere relativ modestă a sectorului agricol, de circa 1,5 la sută, iar ulterior o stabilizare a creșterii în intervalul de 2,6-3,6 la sută. Ritmul de creștere relativ scăzut din 2019 este explicat de minister prin faptul că „anii precedenți (în special 2016 și 2017) au fost cei mai rezultativi din toată perioada de relansare economică, iar atingerea unei creșteri ce ar depăși cu mult acele performanțe este incertă”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării