Linia Vulcănești-Chișinău: Se fac investigații preliminare de sol
Grupul indian KEC International, desemnat anul trecut câștigător al licitației internaționale pentru construcţia liniei electrice aeriene (LEA) de 158 de kilometri pe direcţia Vulcăneşti – Chişinău, efectuează deocamdată investigații preliminare de sol necesare pentru proiectarea LEA de 400 kV.

Acestea au fost inițiate începând pe 13 iunie 2022 şi până pe 21 iunie 2022, KEC International (India) a finalizat investigațiile în 31 de locații, din cele 259 de locații necesare, prin metoda forajului geologic și săpăturilor de prospectare geologică, anunță Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE), transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.
Cât vor dura investigaţiile
Potrivit UCIPE, termenul de finalizare a investigațiilor de sol este luna august 2022.
Lucrările de investigație a solului au fost precedate de ședințe de informare a proprietarilor de terenuri pe care vor fi efectuate aceste lucrări din cele 35 de localități situate de-a lungul traseului LEA.
Ședințele au fost organizate și desfășurate de UCIPE cu sprijinul autorităţilor publice locale (APL), în perioada 25 mai – 10 iunie, și s-au axat pe descrierea mecanismului de compensare a daunelor cauzate proprietarilor de terenuri afectați de lucrările de investigație a solului.
Când va fi gata interconexiunea energetică cu Uniunea Europeană
Contractul pentru construcția liniei electrice Vulcănești–Chișinău a fost semnat încă pe 12 noiembrie 2021, cu grupul indian KEC International, desemnat câștigător al licitației internaționale, la care au participat 10 companii, din care doar în cazul a patru dintre acestea au fost evaluate ofertele.
Dar abia pe 24 mai 2022 a intrat în vigoare Legea nr. 120/2022 privind declararea utilității publice de interes național a lucrărilor de construcție a liniei electrice aeriene (LEA) 400 kV de transport al energiei electrice Vulcănești–Chișinău și a stației Back-to-Back Vulcănești, care reglementează o procedură specială de expropriere a terenurilor necesare pentru construcția LEA, dar și mecanismul de despăgubire a proprietarilor de terenuri sau care utilizează terenurile afectate de lucrări.
Administraţia UCIPE susţine că toate activitățile premergătoare construcției LEA 400 kV Vulcănești-Chișinău, inclusiv proiectul tehnic detaliat, vor fi finalizate până în toamna anului curent.
Astfel că startul construcţiei acestei linii planificate să fie gata încă acum 3-4 ani ar putea fi dat la finele acestui an sau mai degrabă anul viitor.
Conform prevederilor contractuale, KEC International LTD va fi responsabilă de proiectarea, furnizarea și instalarea echipamentelor necesare pentru construcția a circa 158 de kilometri de LEA cu un singur circuit (400 kV) pe direcția Vulcănești – Chișinău.
Valoarea contractului este de circa 27 de milioane de euro, durata planificată de implementare fiind de 42 de luni din data intrării în vigoare a contractului, adică în trei ani și jumătate, respectiv linia ar putea fi gata abia în anul 2025. Valoarea contractului este de circa două ori mai mică decât se estimase inițial.
Construcția LEA 400 kV Vulcănești-Chișinău este prevăzută şi de Strategia Energetică a Republicii Moldova până în anul 2030, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 102/2013 și finanțată de Asociația Internațională pentru Dezvoltare.