main logo
2290

Licitația pentru energia electrică: Din șase participanți a rămas doar unul

Din cei şase participanţi la licitaţia internaţională pentru furnizarea de energie electrică către Moldova din 1 mai, a mai rămas o singură ofertă, de la Moldavskaia GRES.

Licitația pentru energia electrică: Din șase participanți a rămas unulFoto: Mediafax

Potrivit agenţiei Infotag, care citează mass-media, patru companii nu au întrunit condiţiile licitaţiei, iar DTEK din Ucraina s-a retras de la tender din proprie iniţiativă, transmite Știri.md.

Cererile pentru furnizarea de energie electrică către Moldova din 1 mai au fost depuse de: Moldavskaia GRES (deţinută de grupul rus Inter RAO UES), DTEK (deţinută de miliardarul ucrainean Rinat Ahmetov), Trade Energo Plus SRL (33% - Dalvitrade Plus SRL din România, 34% - Andrey Lopuşneac, 33% - Silvia Radu, fost manager al Union Fenosa în Moldova), Augusta (parte a Grupului Tolk din Ucraina şi deţinută de compania cipriotă Malaceli Limited), Grupul TET din Ucraina (fondat la 20 iulie 2021 de către Vitali Butenko, după plecarea sa din funcţia de director al D.Trading, companie care face parte din holdingul energetic al grupului DTEK), Artlex Energy din Ucraina (controlată de Vladimir Egorov, fostă parte a Donbasenergo).

Potrivit unor informaţii neoficiale, în urma tenderului care s-a încheiat pe 28 aprilie, Comisia de tender a recunoscut că propunerile a patru companii nu întrunesc condiţiile licitaţiei.

Cel mai mic preţ la care companiile s-au oferit să furnizeze energie electrică este de 96 dolari pentru un megawat-oră, ceea ce este de aproape de două ori mai mult decât preţul actual pe care Moldova îl plăteşte către GRES - 53,5 pentru un megawat-oră.

Comisia nu a anunţat încă rezultatele licitaţiei. Cel mai probabil, contractul va fi semnat din nou cu Moldavskaia GRES. Nu este clar în cât timp va fi semnat contractul. 

Anterior, preşedintele Maia Sandu a spus că firmele nu au fost de acord să semneze un contract pentru un an, invocând schimbarea rapidă a preţurilor la gaze naturale.

Moldova generează doar 20% din nevoile proprii de energie electrică şi importă 80% din Ucraina şi de la Moldavskaia GRES (centrala din Transnistria).

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării