Licența obligatorie pentru importul cerealelor din Ucraina ar putea fi prelungită pentru tot anul 2024
Licența pentru importul de grâu, porumb și floarea-soarelui din Ucraina urmează să fie aplicată și pe parcursul acestui an, asta după ce mecanismul a fost anulat de autorități, pe motiv că legislația nu permite prelungirea acestei măsuri.

Ministerul Agriculturii anunță că a înregistrat în Parlament un proiect prin care își propune modificarea legislației, așa încât licențierea să fie obligatorie și în 2014, transmite Știri.md cu referire la ziua.md.
„Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, anticipând posibilele probleme care ar putea afecta situația economică a agricultorilor a inițiat modificarea Legii 160/2011, pentru a permite aplicarea măsurii de licențiere pe parcursul anului 2024. Proiectul a fost înaintat și înregistrat în această dimineață, în Parlament”, se arată într-un anunț al Ministerului Agriculturii, care susține că va veni ulterior cu mai multe detalii despre aceste măsuri.
Anunțul vine la patru zile de la demersul făcut de Asociația „Forța Fermierilor”, care a amenințat cu noi proteste și a cerut o întâlnire de urgență cu premierul Dorin Recean, după ce statul a renunțat la licența obligatorie pentru importul de cereale din Ucraina. Agricultorii au cerut prelungirea acestui mecanism, instituit în toamna 2023, pentru a putea proteja fermierii mici și mijlocii.
În replică, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, îi criticase pe fermieri că prin astfel de mesaje promovează o „politică izolaționistă”. Demnitarul a declarat că majoritatea produselor agricole din R. Moldova sunt destinate pentru export, iar agricultorii nu au de ce să-și facă griji în privința importului din Ucraina.
Amintim, licența pentru importul de cereale din Ucraina nu mai este obligatorie din 26 iunie. De asemenea, și-a încheiat activitatea și comisia specială care elibera aceste licențe.
Măsura a fost introdusă pentru prima dată în 11 octombrie 2023 și a fost funcțională în perioada stării de urgență, care s-a încheiat în 31 decembrie. Ulterior, deciziile de prelungire a termenului pentru trei luni au fost luate în ianuarie și aprilie, iar, conform legislației, a treia extindere nu mai poate fi efectuată, susține Ministerul Agriculturii.