main logo
2277

Legea cu privire la plafonarea prețurilor: Avertizările experților

Legea cu privire la plafonarea prețurilor la produsele petroliere a fost promulgată pe 5 mai, de către președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

Legea cu privire la plafonarea prețurilor: Avertizările experțilorFoto: știri.md

Anterior, în urma ședinței Consiliului Suprem de Securitate din 26 februarie 2021, șefa statului a recomandat Parlamentului modificarea cadrului legal pentru plafonarea prețurilor, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

Potrivit unui comunicat de presă al Președinției, necesitatea de a plafona prețurile la produsele petroliere prin lege vine ca urmare a înţelegerilor de cartel pe piaţa petrolieră şi inacțiunilor Consiliului Concurenței.

„Legea venită de la Parlament este una slabă, aceasta conține prevederi confuze, probabil introduse acolo intenționat de anumiți deputați, dar am decis că e mai bine să o semnez așa cum este și să venim cu redactări imediat după alegeri. Următorul Parlament va trebui să îmbunătățească această lege și, împreună cu Guvernul, să facă ordine în domeniu”, a spus președintele Maia Sandu.

Șefa statului a menționat că va recomanda deputaților să modifice prevederile care se referă la modul de plafonare a prețurilor la gaz lichefiat, să racordeze legea la standardele de calitate, să corecteze formula utilizată în lege, în care se face confuzie între volum și masă.

„Promulgarea legii este un semnal dat jucătorilor de pe piață, instituțiilor menționate și politicienilor care apără interesele unor grupuri că scumpirile nejustificate și îmbogățirea ilegală a unor persoane pe spatele celor mulți nu mai sunt tolerate. Vom face ordine în instituțiile statului și vom asigura respectarea regulilor de către toți”, a afirmat Maia Sandu.

Potrivit unor surse, modificările operate de deputați impun stabilirea prețurilor pentru fiecare lot de produse petroliere importate în țară, ceea ce din punct de vedere tehnic ar fi o misiune imposibilă.

În plus unii experți și oameni de afaceri au avertizat că prevederile noi ar putea duce la o criză pe piața produselor petroliere.

E vorba de excluderea din lege a prevederii potrivit căreia importatorii sunt în drept să efectueze importul, păstrarea stocurilor curente de produse petroliere, comercializarea lor cu ridicata.

„De fapt, au anulat dreptul importatorilor de produse petroliere de a importa și vinde combustibil atât cu ridicata, cât și cu amănuntul. Dacă legea este publicată în acest formulă, Serviciul Vamal va trebui să o aplice, iar Moldova va rămâne fără produse petroliere, a declarat pentru Newsmaker, directorul ANRE, Ștefan Creangă.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării